În primul rând trebuie spus că Joe Biden este un bun prieten al României. Aceasta este vestea care poate rezolva amărăciunea celor care au crezut că o victorie a lui Donald Trump va schimba ceva în România.

Au trecut patru ani de administrație republicană și în afară de declarații nu am mai văzut nimic special. Să nu uităm că Joe Biden care a fost timp de 8 ani vicepreședinte al lui Barack Obama a fost însărcinat de acesta să se ocupe de politica externa în zona Europei.

În ceea ce privește granița de est a NATO. Relația apropiată a lui Biden cu Traian Băsescu, fostul președinte al României, este una de notorietate. Să nu uităm că în mai 2014 Joe Biden a venit special la București pentru a-și lua rămas bun de la Traian Băsescu.

Joe Biden este un câștig pentru România

“Vreau personal să-i spun domnului președinte, știu că mandatul dansului se termină înaintea mandatului meu, îi voi duce lipsă”, spunea acesta. O declarație urmată de o îmbrățișare și ceva lacrimi. Spuneam că Joe Biden este un câștig pentru România. Nu numai noi suntem de aceeași părere, dar chiar și doi adversari politici susțin acest lucru.

Ieri, Traian Băsescu, fostul președinte al României, spunea că alegerea lui Biden ca președinte al SUA va reprezenta un plus pentru securitatea României.

“Biden și Obama au creat politica de securitate a NATO pe flancul estic”. Mai mult fostul președinte susținea că o administrație Democrată va fi mult mai dură în relația cu Rusia, decât abordarea mercantilă a lui Trump.

Victor Ponta este de aceeași părere având de pe vremea când era prim-ministru o relație apropiată cu fostul vicepreședinte, și mai mult ca probabil -ul președinte al SUA . “Joe Biden știe mai multe despre România decât Donald Trump. Acesta nu a fost foarte preocupat de România. E foarte clar nu doar Joe Biden, ci și echipa lui, știe mai mult ce înseamnă România și înțelege situația noastră de aici”.

Avantaje imediate? Mai țineți minte pactul de cooperare Economică încheiat între România și SUA pe vremea lui Barack Obama. De-abia de acum s-ar putea să-i vedem roadele.