Este vorba despre orașul Hârlău, din județul Iași, care a trecut în numai 24 de ore de la o incidență de aproape 3 la mia de locuitori, la zero. De asemenea, pe lângă acesta, alte trei orașe din județul Iași au au incidență zero la numărul de infectări cu noul coronavirus.

Evoluția cazurilor în Hârlău

În orașul Hârlău erau 40 de persoane infectate cu infamul COVID-19. Din fericire, acestea s-au vindecat iar localitatea a trecut brusc, de la riscul de a intra în scenariul roșu la scenariul verde.

Trebuie menționat că în localitate sunt însă mai multe centre medicale unde s-au înregistrat focare. Unul dintre ele este la centrul de reabilitare și recuperare neuropsihică, unde 137 de persoane sunt contaminate. Dintre acestea, 97 sunt angajați iar 40 sunt pacienți.

Autoritățile au subliniat că atunci când se calculează incidența de infectare, din calcul sunt scoase focarele de COVID. De asemenea, în județul Iași sunt testați zilnic aproximativ 2.000 de oameni.

Gestul care te poate infecta cu COVID-19

Medicul Adrian Streinu-Cercel, candidat PSD la alegerile parlamentare, i-a sfătuit, vineri, pe români să nu mai salute cu pumnul, pentru că este un gest contraindicat prin care se pot infecta.

„Dorinţa mea cât se poate de clară este să văd cât mai puţini pacienţi (cu COVID – 19 – n.r.). Ca atare, rugămintea mea este să vă feriţi cât mai mult să vă contaminaţi între dumneavoastră, inclusiv în familiile dumneavoastră.

Există un risc mare, în acest moment, să vă infectaţi în familie. Mai mult decât atât, aş vrea să vă dau un sfat practic, pentru că eu îmi doresc ca din Senatul României să vin cu lucruri concrete către dumneavoastră, şi anume: avem tendinţa să facem un gest simplu, acesta să ne salutăm cu pumnul.

După părerea mea este contraindicat, pentru că în momentul în care aţi făcut acest gest, luaţi de pe mâna partenerului microbii şi următoarea mişcare este să îi puneţi în palmă, în căuşul palmei, iar de aici la faţă nu mai este decât un pas”, a spus Streinu-Cercel la evenimentul de lansare a campaniei electorale a PSD Bucureşti, care a avut loc la Palatul Parlamentului.

El i-a sfătuit pe români să schimbe modalitatea de salut şi să salute cu mâna dusă la piept, sau să încline din cap, pentru că vor obţine „acelaşi rezultat”.

În context, medicul Adrian Streinu-Cercel a menţionat că atunci când va deveni membru al Parlamentului va părăsi funcţia de conducere de la la Institutul “Matei Balş”.

„Am acceptat invitaţia de a participa în Senat la activitatea pe probleme de politici de sănătate. Specialişti trebuie să fie nu numai la nivelul spitalelor, ci şi acolo unde se fac legile care se vor aplica la nivelul unităţilor spitaliceşti.

Va trebui să recreionăm sistemul sanitar romanesc, dar de la nivelul institutului nu pot face acest lucru, însă de la nivelul Parlamentului sunt convins că pot face acest lucru”, a spus Streinu-Cercel.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea