Victor Ponta a anunţat recent că a solicitat FMI extinderea actualului acord pe care îl are România cu încă două luni pentru a se putea finaliza unele reformele structurale din economie.
‘Eu am solicitat, în discuţiile cu cei de la FMI, o prelungire cu două luni pentru a putea finaliza pe zona de reforme structurale. Adică se finalizează listarea Transgaz, se avansează cu procedura de restructurare la Oltchim, inclusiv e foarte posibil să avem până atunci avansate discuţiile pentru o nouă licitaţie la Oltchim. Se începe procedura pentru CFR Marfă, deci ceea ce ţine de reforme structurale şi eu am solicitat două luni. Decizia aparţine, sigur, celor de la FMI’, a spus Ponta
Potrivit premierului, după finalizarea actualului acord cu FMI, România va începe negocierea pentru un altul de tip preventiv, însă ţara noastră nu are nevoie să împrumute bani de la Fond.
Misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a început în data de 15 ianuarie cea de-a şaptea şi a opta evaluare a acordului Stand By cu România. În cadrul vizitei, programată să se deruleze până pe 29 ianuarie, sunt analizate subiecte precum evoluţiile recente ale economiei româneşti, reformele structurale şi bugetul pentru 2013, au avut loc întâlniri cu membri ai BNR, ai Ministerului Finanţelor şi ai celorlalte ministere, precum şi cu liderii celor cinci confederaţii sindicale reprezentative din ţară.
Delegaţia FMI a afirmat, la sosirea în România, că are sens o prelungire a acordului deoarece agenda de reforme structurale este foarte încărcată şi în al doilea semestru din 2012 nu s-au făcut progrese în domeniul companiilor de stat.
Şi fostul reprezentant al României la FMI, Mihai Tănăsescu, actual vicepreşedinte BEI, declara în urmă cu o săptămână, că o prelungire a acordului este mai mult decât necesară.
Autorităţile române şi Misiunea FMI nu au ajuns încă la un acord în privinţa companiilor energetice, noi discuţii privind angajamentele părţii române de restructurare a acestui sector urmând să aibă loc săptămâna viitoare.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a discutat sâmbătă, timp de cinci ore, la sediul Ministerului Finanţelor Publice /MFP/ cu delegaţia FMI despre forma finală a capitolelor din scrisoarea de intenţie care vizează sectorul energetic şi a afirmat, la finalul întâlnirii, că probabil va mai fi nevoie de o nouă discuţie, ‘luni sau în zilele următoare’.
‘Noi trebuie să ne facem temele foarte bine. Din păcate, până acum nu ni le-am făcut şi este timpul ca ceea ce ne angajăm să şi respectăm. Trebuie să luăm măsuri pentru eficientizarea tuturor unităţilor din sectorul energetic’, a declarat ministrul delegat pentru Energie.
Niţă a precizat că a discutat cu FMI toate problemele legate de sectorul energetic, de privatizarea unor companii, de introducerea managementului profesionist la majoritatea companiilor energetice.
Surse apropiate negocierilor cu FMI au declarat pentru AGERPRES că ministrul Niţă are cel mai problematic capitol din scrisoarea de intenţie, spre exemplu cu prevederi foarte dificil de aplicat în sectorul mineritului.
Delegaţia Fondului a amânat, în toamna lui 2012, cea de-a şaptea evaluare a acordului stand-by cu România, pe fondul desfăşurării alegerilor parlamentare şi formării unui nou Guvern.
Valoarea totală a actualului acord al FMI cu România este de 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300 la sută din cota pe care România o are la Fond. La sfârşitul lunii septembrie, la încheierea celei de-a şasea revizuiri a acordului de tip preventiv, Boardul FMI a disponibilizat o nouă tranşă, în valoare de 430 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).
Sursa: Agerpres