Întrebat dacă este vorba despre dosarul Govor, fostul lider al PSD a spus: "Asta numai si numai domnul procuror vă poate comunica. Eu, ca martor, nu".

Numele lui Liviu Dragnea şi cel al lui Victor Ponta sunt menţionate în referatul prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a lui Mircea Govor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, în dosarul în care acesta este acuzat de mai multe fapt de şantaj, dar şi de folosirea influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Pe 17 decembrie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, la ieşirea din sediul DNA, că a fost chemat să dea o declaraţie de martor în dosarul vicepreşedintelui CJ Satu Mare, Mircea Govor.

''Am fost chemat să dau o declaraţie de martor în dosarul lui Mircea Govor, lucru pe care l-am şi făcut şi am ieşit. (…) Tot ceea ce am avut de spus am spus în faţa procurorului, ca martor, în această calitate. Nu mai declar nimic în plus'', a spus atunci Dragnea.

Potrivit referatului citat, în perioada august-octombrie 2013, Govor i-a cerut sprijin lui Liviu Dragnea, la acel moment preşedinte executiv al PSD, dar şi lui Andrei Dolineaschi, secretar general al partidului, pentru a controla deciziile persoanelor implicate în reorganizarea ANAF, în sensul impunerii persoanelor agreate în funcţiile de interes din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Satu Mare.

În acelaşi document este menţionat şi numele fostului premier Victor Ponta, în legătură cu un caz al primarului PSD al comunei Odoreu, pe care Govor a încercat să îl constrângă pentru a interveni pe lângă membrii unei comisii de licitaţie cu privire la o lucrare finanţată din fonduri europene.

Procurorii reţin că primarul PSD în cauză, Dumitru Pop, nu a cedat presiunilor repetate la care fusese supus de Mircea Govor, dar şi că organizaţia PSD Odoreu a fost dizolvată de conducerea PSD Satu Mare, din cadrul căreia făceau parte Mircea Govor şi Valer Marian.

"Ulterior momentului excluderii lui Pop Dumitru din partid, numitul Valer Marian s-a deplasat în comuna Odoreu pentru a-l desemna şi instala pe noul preşedinte al organizaţiei PSD Odoreu – Ardelean Ioan Mircea. Deoarece era nemulţumit de această decizie luată de liderul local al partidului din care făcea parte, martorul Pop Dumitru s-a prezentat în faţa preşedintelui PSD de la acea vreme, numitul Victor Ponta, căruia i-a expus situaţia în care se afla şi i-a prezentat inclusiv documentele şi articolele defăimătoare la adresa sa, la care acesta i-a promis că va avea discuţii lămuritoare cu Valer Marian, încurajându-l că situaţia urmează a fi detensionată în cadrul organizaţiei judeţene Satu Mare. De altfel, Valer Marian a declarat că, ulterior publicării articolelor defăimătoare la adresa lui Pop Dumitru din perioada februarie-aprilie 2011, a fost abordat pentru o discuţie de către preşedintele PSD Victor Ponta, care s-a arătat interesat despre conflictul dintre Govor Mircea şi primarul Pop Dumitru. Valer Marian i-a relatat apoi lui Victor Ponta că scandalul a pornit de la o licitaţie publică, în care cei doi aveau interese divergente, la care Ponta i-a cerut lui Valer Marian să pună capăt acelei situaţii tensionate", se precizează în referatul procurorilor.

Pe 23 decembrie, vicepreşedintele CJ Satu Mare, Mircea Govor a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis contestaţia procurorilor DNA împotriva deciziei de a fi plasat în arest la domiciliu, decizia instanţei supreme fiind definitivă.

Mircea Govor este acuzat de DNA de mai multe fapte de şantaj şi folosirea influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. În dosar, este urmărit penal şi deputatul Andrei Dolineaschi, pentru complicitate la folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Pe 29 decembrie, fostul lider al PSD Satu Mare, Mircea Govor, aflat în arest preventiv, a fost suspendat din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare. Potrivit unei informări transmisă presei, prefectul a emis ordinul prin care Govor este suspendat pe perioada arestului. AGERPRES