Europarlamentarul Victor Negrescu a discutat în această săptămână cu responsabilii de dosarul Schengen din cadrul Președinției Suediei la Consiliul UE despre aderarea României la zona de liberă circulație.

Discuții importante despre aderarea României la Schengen

Europarlamentarul a precizat că perioada rămasă până la Consiliul de Justiție și Afaceri Interne din luna iunie va avea un rol determinant pentru perspectiva aderării României la Schengen și a făcut apel la instituțiile responsabile pentru a dezvolta o strategie concretă în acest sens.

„Am discutat săptămâna aceasta cu secretarul de stat suedez Charlotte Kugelberg, responsabil de dosarele europene referitoare la spațiul Schengen, pentru a afla direct de la Președinția în exercițiu a Consiliului UE care este perspectiva reală privind aderarea României la zona de liberă circulație.

Urmează până la viitorul Consiliu de Justiție și Afaceri Interne din iunie o serie de reuniuni și întâlniri cheie pentru a determina șansele viitoare de aderare ale României, dar, pentru a realiza acest deziderat, este nevoie de o strategie coerentă la nivelul instituțiilor responsabile. Nu abandonăm lupta pentru drepturile românilor!”, a declarat Victor Negrescu.

România nu renunță la aderarea la Schengen

În luna martie, europarlamentarul PSD Victor Negrescu a cerut Parlamentului European să conteste legalitatea veto-ului aplicat de Austria.

„Am solicitat ca Parlamentul European și Comisia Europeană să conteste legalitatea veto-ului aplicat de Austria împotriva aderării României la spațiul Schengen. De asemenea, am solicitat ca reprezentanții Austriei și Olandei să vină să explice veto-ul aplicat, în contextul în care nu există niciun argument juridic, iar motivațiile aduse nu respectă prevederile europene și afectează credibilitatea funcționării UE.

În Comisia pentru Petiții a legislativului european s-a discutat, cu sprijinul grupului social-democrat din Parlamentul European, petiția prin care se solicită contestarea deciziei Consiliului de Justiție și Afaceri Interne, ca urmare a încălcării legislației și a tratatelor europene, dar și a discriminării românilor.

De altfel, încă din anul 2015 am prezentat Parlamentului European o petiție pentru aderarea României la spațiul Schengen, #RomâniaCereSchengen, pe care am inițiat-o atunci cu PES activists România și care a fost semnată de peste 50.000 de persoane.

Continuăm demersurile pentru a menține subiectul aderării României la spațiul Schengen sus pe agenda europeană și susținem orice inițiativă pozitivă venită din partea românilor”, a scris, în luna martie, Negrescu pe Facebook.