Într-un interviu acordat Digi24, fostul ministru al Sănătăţii, Victor Costache, a oferit detalii despre motivul demisiei sale.

“Miniștrii demisionează într-un anumit fel, fac parte dintr-o echipă și atunci când vine momentul, vine și demisia.

E important de înțeles că sunt medic, am depus un jurământ și niciodată nu am abandonat un proiect în timpul proiectului. Nu abandonez această criză, voi consilia echipa Ministerului Sănătății și voi rămâne în București cât timp voi fi solicitat.

Ați fost împins să va dați demisia?

Nu are rost să întrăm în detalii și este prea puțin important cum a fost. E important să ne concentrăm pe criza COVID-19.

Mulți oameni consideră că ați părăsit barcă într-un moment foarte nepotrivit.

În niciun caz nu am părăsit corabia în timpul furtunii și rămân alături de echipa Ministerului dacă va fi nevoie de expertiza mea.

Ați avut discuţii contradictorii cu cineva în Guvern?

Sunt momente dificile pentru țară, sunt momente dificile pentru întreaga Europă şi toată lumea lucrează contra cronometru pentru a lua cele mai bune măsuri și a realiza cea mai bună strategie în acest context.”

Cred în continuare în acest proiect de testare

Victor Costache a oferit detalii şi despre controversatul proiect de testare a populaţiei din Bucureşti.

“Proiectul de testare în masă a populației din București a fost prezentat în cadrul unui interviu la Pro TV, unde am prezentat contra-cronometru foarte multe măsuri și dispoziții care erau prevăzute pentru perioada următoare. Vorbeam de strategia de succes a Coreei de Sud, care a fost integrată în strategia noastră de a testa cât mai multe persoane. Cu câteva ore înainte mă întâlnisem cu profesorul Streinu-Cercel și validasem împreună un proiect de a testa un eșantion foarte mare, reprezentativ pentru întreagă populație a Bucureștiului. E ca la un sondaj de opinie, se ia un eșantion.

Mi-a prezentat proiectul pe scurt, încă se mai lucrează la el, sunt încă detalii care nu se știu. În acel moment nu știam că nu este vorba despre toată populația Bucureștiului. Nu știam cât de mare este eșantionul reprezentativ. Sunt convins însă că va fi realizat.

Până în ianuarie nu se ştia despre această boală. Cu domnul Streinu-Cercel am vorbit prima oară despre COVID-19 în jurul a 30 decembrie. Primul centru de testare a fost organizat la începutul lui ianuarie. Acum s-a ajuns la 29 de centre la nivel naţional, realizate în timp record.

Cred în continuare în acest proiect de testare a populaţiei din Bucureşti şi în relevanţa acestuia.

De acest proiect a ştiut şi Guvernul?

Este un proiect care se stabilise cred cu o zi înainte, totul se întâmplă foarte repede, nu mai este o configurație în care anunțăm, așteptăm aprobări.

De când a apărut această boală, s-a schimbat complet faţa medicinei. Putem vorbi despre o medicină pre-COVID-19 şi post-COVID-19.”