Victor Costache a dat detalii din poziția pe care acesta a ocupat-o de ministru al Sănătății. El a menționat că sistemul de sănătate din România are structuri medicale publice și structuri medicale private, undeva în jur de 470 spitale publice și 100 spitale private.

„Statul nu este neapărat aproape de faliment, unde se greșește foarte mult este la modul de prioritizare a finanțărilor sistemului de sănătate. Cei mai mulți români mor datorită bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, vi se pare normal ca în România programul Național de Boli Cardiovasculare să fie mai puțin finanțat decât programul Național de Boli Rare? Este ilogic cu se abordează problemele. Nu este o problemă cu cadrele medicale, ci este problemă cu organizarea sistemului”, a arătat acesta.

Cea mai mare problemă în pandemie

În opinia sa, una dintre cele mai mari probleme cu care s-a confruntat în mandatul de ministru a fost Pandemia de Covid, în 2019. Se ajunsese la un acord pentru finanțarea programelor, însă a venit pandemia și s-a pus pe pauză tot, a arătat acesta.

„Pandemia a fost ceva cu care generații întregi de medici nu s-a confruntat, iar o lecție pe care am învățat-o a fost solidaritatea, am beneficiat de multe avantaje primite din alte țări. Chiar dacă noi aveam un sistem de terapie intensivă foarte sensibil, care nu făcea față acestui impas”, a spus acesta.

Diferențele din sistemul medical din România comparativ cu alte țări

Victor Costache a vorbit și despre diferențele din sistemul medical din România comparativ cu alte țări.

„La noi se creează tabere, baricade și discriminări… în loc să mergem pe un mod de furnizare european al actului medical și pe o integrare a tuturor resurselor, cum știm cu toții, sistemul este finanțat avem nevoie de ajutor. Este păcat să nu folosim toate structurile care ni se oferă, aceste discriminări care se fac în beneficiul unor unități spitalicești și în detrimentul altor unități spitalicești duc la această stare de conflict permanent. În Europa s-a reușit funcționarea armonioasă a spitalelor private cu cele de stat”, a spus fostul ministru.

Potrivit acestuia, planurile în România sunt făcute pe termen scurt și mediu.

„Când am ajuns în Franța, primul lucru care m-au întrebat a fost dacă am asigurare medicală complementară, asta în 2001, nici nu știam ce este aia. Gândiți-vă că în Franța, Germania există ca și la noi asigurarea medicală standard și există asigurarea complementară, pe care o are jumătate din populație. În România, asigurarea medicală complementară are un rol mult mai important, în sensul că aici cu o asigurare complementară îți poți salva viața”, a comentat Victor Costache.

Problemele cardiovasculare la nivel național

Fostul ministru a atins și subiectul legat de problemele cardiovasculare la nivel național.

„Principala problemă pe acest subiect este alimentația, sedentarismul, fumatul, de asemenea și diabetul este o problemă în România care cauzează boli cardiovasculare. Pentru a combate această problemă, trebuie să facem zilnic jumătate de oră de sport, ar trebui să nu fumăm, să mâncăm echilibrat”, a spus fostul ministru.

El a apreciat că un prim pas în detectarea acestei probleme este realizarea unui consult cardiovascular.  Când vine vorba despre inimă trebuie să fim atenți la dureri în piept, la apariția oricărei stări de oboseală atipică.

„În România am demarat programul de chirurgie cardiovasculară minim invazivă undeva prin anul 2015, s-au realizat numai în două sau trei centre din România, în momentul de față realizându-se doar în București”, a spus Victor Costache, care a menționat că, el realizează undeva la 25 și 30 de operații pe lună, media europeană este undeva la 90 de operații pe an.

„Noi suntem un pic dublu spre triplu față de media europeană”, a punctat fostul ministru în podcastul România lui Cristache.