În spatele firmei Romwine & Coffee SRL s-ar afla masonul Cătălin Hideg, cu studii la Academia SRI. Acesta are multe contracte cu statul la activ, în special cu spitalele, iar numele lui apare și în dosarul Secăreanu. Conform surselor Capital, această achiziție s-a realizat la recomandarea lui Raed Arafat, prin intermediul ONAC, instituție aflată în subordinea ministerului Finanțelor, la conducerea căreia se află Cornelia Nagy, care a fost numită în funcție de premierul Viorica Dăncilă. PNL nu a schimbat-o!

Jurnalistul Sebastian Zachmann povestea în urmă cu câteva luni despre blatul PSD-PNL, Orban-Ciolacu, care pare acum să prindă contur. Fostul ministru al Sănătății, Victor Costache s-a opus achizițiilor prin ONAC și a propus ca totul să fie centralizat prin UNIFARM.

Odată pus pe tapet scandalul măștilor cumpărate la supra-preț în timp ce zeci de medici au fost deja contaminați cu coronavirus din lipsă de echipamente adecvate, era necesar un țap ispășitor sau măcar mult zgomot care să acopere scandalul proaspăt declanșat. Așa că s-a ajuns la concluzia că cea mai bună soluție ar fi demisia forțată a lui Victor Costache, care nu a avut niciun rol în achizițiile de zeci de milioane de euro.

Nu este clar până acum dacă Ludovic Orban a știut sau nu despre achiziția prin ONAC, recomandată de Raed Arafat. Un lucru este, însă sigur. Că Raed Arafat a dorit foarte mult să scape de Victor Costache de la minister.

Numirea acestuia ca ministru al Sănătății a fost din start una temporară. A fost practic omul de sacrificiu. În fapt, după alegerile anticipate la care spera PNL, ar fi urmat să fie numit ministru al Sănătății, Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean Suceava, instituție aflată acum în carantină. Peste 90 de cadre medicale au fost infectate și cinci oameni au murit acolo. Medicii nu au avut echipament adecvat pentru a se proteja, deși Rîmbu ar fi avut buget pentru cele necesare. Acesta a fost demis, în cele din urmă de Victor Costache, în ciuda opoziției lui Gheorghe Flutur, lider de bază în PNL și președintele Consiliului Județean Suceava.

Nefiind politician și nici un foarte bun comunicator, Victor Costache, chirurg premiat la nivel internațional, s-a preocupat intens de elaborarea strategiilor care să oprească extinderea COVID-19 pe teritoriul României și găsirea unor soluții autohtone pentru acoperirea vidului din sistemul sanitar.

PSD revine la cârma ministerului Sănătății

Aceleași surse au dezvăluit pentru Capital că Ludovic Orban ar pregăti două noi mutări în ministerul Sănătății. După ce a numit un om de partid în fruntea instituției, fostul secretar de stat, Nelu Tătaru, care știe bine jocul politic, două persoane controversate ar urma să primească funcții.

Astfel noul secretar general ar urma să fie Constantin Dina, un apropiat al deputatului USR, Emanuel Ungureanu, numit șef al Corpului de Control al ministerului Sănătății, de către Nicoale Bănicioiu, când era ministru, FĂRĂ CONCURS. Iar ca secretar de stat, ar urma să vina consilierul pe Sănătate al lui Ludovic Orban, medicul Dragoș Garofil, un apropiat al fostului rector de la UMF și fost senator PSD, Florian Popa.