Se pare că demiterea managerului de la Spitalul Suceava a fost cireașa de pe tort. Directorul spitalului, unde au murit cei mai mulți oameni, Vasile Rîmbu a fost eliberat din funcție, la cererea ministrul Sănătății, Victor Costache, iar acest lucru a creat un val de nemulțumiri în politica de la vârful PNL.

Ludovic Orban nu a răspuns nici solicitării Capital de a explica de ce Guvernul a achiziționat prin ONAC măști, în valoare de 12 milioane de euro, de la o firmă care vinde tutun și alcool, aparținând masonului Cătălin Hideg. De precizat că prețul la care au fost cumpărate este dublu față de ceea ce se găsește pe piață.

“Tocmai mi-a povestit un lider PNL că Gheorghe Flutur a acceptat cu greu să-l demită pe Vasile Rîmbu, omul său de încredere, de la șefia spitalului din Suceava. Până la urmă, a cedat la presiunea partidului. Între Flutur și Rîmbu e o legătură (bolnăvicioasă) foarte puternică. Flutur e cel mai important politician sucevean din ultimii 15 ani. În vara anului 2008, a fost ales președinte al Consiliului Județean. La câteva luni distanță, l-a instalat pe economistul Rîmbu ca manager de spital, funcție în care a rezistat aproape 12 ani.

Mai exact, până în această seară. Flutur avea planuri politice mari pentru Rîmbu. În noiembrie, când a venit la putere Guvernul Orban și s-au împărțit funcțiile, Rîmbu a fost prima opțiune în PNL pentru funcția de ministru al Sănătății, dar Flutur n-a vrut să-și sacrifice omul într-un guvern de umplutură. Flutur aștepta alegerile anticipate, apoi l-ar fi propulsat pe Rîmbu ca ministru într-un guvern stabil, cu un mandat de patru ani. Influența lui Flutur în PNL e imensă. Când cere un minister, îl obține.

Numai că pandemia a răsturnat socoteala politică. Alegerile anticipate au picat, în ciuda blatului PSD-PNL, acum a picat și Rîmbu. Dar trebuie spus că Flutur și Râmbu, în cei 12 ani, au luat spitalul din Suceava din paragină și l-au dus spre standarde europene. Însă n-au realizat cât de rapid se poate întinde un virus mortal și n-au avut niciun plan de a proteja medicii, într-un județ în care, în ultimele săptămâni, s-au întors acasă mii, poate zeci de mii de oameni din Italia, Spania, Franța și Germania.

Management defectuos e puțin spus. Vorbim de management mortal. Zilele viitoare vă mai povestesc despre politicienii din Suceava, un oraș din care am plecat în urmă cu vreo 13 ani, dar pe care îl consider în continuare acasă”, a scris jurnalistul Sebastian Zachmann pe facebook, jurnalist cu multă experiență pe zona politică și cel care de altfel a povestit de altfel despre blatul dintre PSD și PNL, mai exact Orban – Ciolacu.