În aceste zile, medicii şi asistentele sunt în prima linie a luptei împotriva coronavirusului, expuşi pericolului, mai ales că România are unele probleme în aprovizionarea rapidă cu echipamente de protecţie.

Ultima problemă vine din oraşul Galaţi. La Spitalul Militar din localitate au fost depistate pozitiv cu COVID-19 încă 5 cadre medicale.

Cinci persoane din rândul personalului medical de la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Aristide Serfioti” din Galaţi au fost depistate pozitiv cu COVID-19, în urma testării a nouă persoane cu suspiciune de infecţie, informează un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

În prezent, în Spitalul Militar din Galaţi se află internat un singur pacient în compartimentul Urologie, care momentan nu poate fi externat. Încă de la internare s-au luat toate măsurile de izolare a pacientului şi de limitare a infecţiei, fiind internat într-o rezervă cu grup sanitar propriu şi acces controlat pentru personalul medico-sanitar, precizează ministerul.

În urma acestei situaţii, s-a dispus efectuarea anchetei epidemiologice în vederea stabilirii contacţilor, iar pe timpul acesteia, posibilii contacţi sunt plasaţi în autoizolare, urmând a fi testaţi. S-a dispus, totodată, şi executarea dezinfecţiei de grad foarte înalt pentru limitarea răspândirii infecţiei, iar pe timpul executării acestei proceduri spitalul nu va mai primi pacienţi.

Totodată, MApN arată că, în urma desfăşurării anchetei epidemiologice de la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Popescu” din Focşani, din rândul celor 57 de contacţi apropiaţi ai celor două persoane confirmate iniţial pozitiv cu COVID-19, a rezultat că încă 19 angajaţi din rândul personalului medical şi auxiliar sanitar au fost depistaţi, de asemenea, pozitiv.

În acest moment, ancheta epidemiologică va fi extinsă şi pentru depistarea contacţilor apropiaţi pentru cei nou confirmaţi. Spitalul este în strânsă cooperare cu DSP Vrancea pentru efectuarea cu eficienţă a anchetei epidemiologice, scrie Agerpres.

Care este situaţia oficială în Galaţi

Joi, 26 martie, conform informaţiilor oferite de Direcţia de Sănătate Publică Galati, în judeţul Galaţi erau 3.870 de persoane în autoizolare la domiciliu şi 92 persoane în carantină instituţionalizată. Până miercuri inclusiv, au ieşit din autoizolare după o monitorizare de 14 zile un număr de 1.224 de persoane.

La Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi, 20 de angajaţi au fost trimişi în izolare la domiciliu după ce au intrat în contact cu o colegă testată pozitiv la COVID-19. Niciunul nu a fost testat.