Radu Crăciun consideră foarte periculoase pentru economia românească atacurile lansate asupra acţiunilor Digi de consilierul economic al premierului, Darius Vâlcov.

Expertul nu vede motive de îngrijorare, pentru că foarte puţini din banii de pensii private au fost investiţi în acţiuni Digi, a declarat acesta într-un interviu acordat HotNews.

“Eu cred că astfel de declarații – și cred că este valabil pentru oricine ar face acest gen de declarații indiferent, cum s-ar numi el – au efectul unei bombe cu impact multiplu și nu este vorba doar de fondurile de pensii. O primă consecință a fost legată de credibilitatea ASF, care este chemat să vegheze la corectitudinea funcționării pieței de capital”, a spus Radu Crăciun, Asociaţia Fondurilor de Pensii.

A doua victimă colaterală este bursa în sine, pentru că în momentul în care antreprenorii români văd că pot fi subiectul unor atacuri și valoarea companiilor lor în urma acestor atacuri scade, se vor gândi cred că de 3 ori înainte să-și propună să se mai listeze la Bursa de la București.

În sfârșit, a treia victimă colaterală sunt fondurile de pensii. Până la urmă, care este expunerea fondurilor de pensii private din România la Digi, de merită să creăm așa un scandal pe tema asta? Și răspunsul este simplu: Expunerea este de 0,4%. Deci 0,4% din totalul activelor fondurilor de pilon II sunt investite la Digi.

„Acum două săptămâni am atras atenţia asupra neregulilor de la data listării Digi. Ieri am revenit şi am întrebat ASF-ul dacă este adevărat că valoarea contabilă a acţiunilor digi este de 1 leu şi 8 bani. Încă aştept răspunsul la această întrebare! După cum se vede, la data listării, acţiunile Digi erau cotate la 40 lei. Astăzi ele sunt la 28 lei (cu 30% mai puţin) şi continuă să scadă. Pentru corectă informare a românilor continui să întreb ASF: 1) Este adevărat că peste 3 milioane români au acţiuni la digi, prin intermediul fondurilor de pensii (pilonul ÎI)? 2) Este adevărat că o mare parte a banilor încasaţi pe acţiunile digi s-au dus în contul unei firme offshore din Cipru? 3) Este adevărat că datoriile digi depăşesc 1,3 miliarde euro, cu mult peste valoarea activelor? 4) Aveau voie fondurile de pensii să achiziţioneze acţiuni la o companie urmărită penal?”, a scris Darius Vâlcov, pe pagina sa de Facebok.

 

„Poate la un moment dat ne vor spune de ce s-au grăbit 4 milioane de pensionari să cumpere acţiuni Digi care valorează 1 lei şi 8 bani, să le achiziţioneze cu 40 de lei. Doar pentru că e televiziunea prin care unitatea militară SRI îşi transmite informaţiile? Iar despre Realitatea, acum două săptămâni am aflat că 300 de magistraţi sunt şantajaţi cu dosare deschise la DNA, dar nelucrate. L-aş întreba pe procurorul general, câţi jurnalişti şi patroni de presă au dosar deschise şi neînchise, ţinând cont că doar Realitatea Tv are 4 dosare deschise la acest moment?”, a declarat Darius Vâlcov, la Antena 3.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a demarat o investigaţie cu privire la toate aspectele rezultate în urma informaţiilor apărute în spaţiul public privind investiţiile fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II) în acţiunile Digi Communications, informează ASF printr-un comunicat de presă.

ASF precizează că orice emitent dintr-un stat membru al Uniunii Europene (UE) se poate lista în alt stat membru UE, prin procedura de paşaportare (passporting). În astfel de situaţii, prospectul de emisiune trebuie aprobat de către autoritatea de supraveghere din statul de origine.