Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy Bege a declarat, luni că în niciun caz nu este cazul să penalizăm pe cineva pentru consum, mai degrabă trebuie să bonificăm pe cei care reuşesc să facă economii.

Consumatorii nu sunt stimulați să economisească

De asemenea, acesta a menţionat că trebuie să acceptăm realitatea că cel puţin în viitorul apropiat, acele preţuri pe care le aveam în 2020 şi 2021 la energie şi gaze este foarte puţin probabil să mai revină.

„În niciun caz nu este vorba de întoarcerea la anii 80, vorbim de cu totul altceva. Cred că este o măsură responsabilă şi, dacă în România, în acest moment marea majoritate a consumatorilor casnici şi o parte din consumatorii industriali beneficiază de plafonare şi nu sunt chiar stimulaţi să facă asemenea economii, pentru că un preţ de 68 de bani este un preţ care nu are nicio legătură cu realitatea din piaţă, aceşti consumatori nu sunt stimulaţi deloc să facă economie şi probabil marea majoritate a lor nici nu o să facă”, a spus vicepreşedintele ANRE la Profit News TV.

Prețurile din 2020 – 2021, puțin probabil să se mai întoarcă

El a precizat că probabil că anul acesta, aceste stimulente care sunt de a economisi nu vor produce efecte spectaculoase în România.

„Din păcate, trebuie să acceptăm realitatea că cel puţin în viitorul apropiat, acele preţuri pe care le aveam în 2020 şi 2021 la energie şi gaze este foarte puţin probabil să mai revină”, a avertizat oficialul ANRE.

Zoltan Nagy-Bege a mai afirmat: „În niciun caz nu este cazul să penalizăm pe cineva pentru consum, mai degrabă trebuie să bonificăm pe cei care reuşesc să facă economii”.

Vicepreşedinyele ANRE a menţionat că sunt foarte mulţi consumatori industriali şi gospodării care au luat decizia înainte de această criză şi au redus consumul considerabil şi s-ar putea să nu mai reuşească să facă o economie dacă de doi, trei ani au redus consumul.

CE va propune o reducere obligatorie a consumului de electricitate

Amintim că, potrivit unui proiect de document, Comisia Europeană va propune o ţintă obligatorie pentru reducerea consumului de electricitate şi o taxă pentru a direcţiona profiturile companiilor energetice spre susţinerea consumatorilor care se confruntă cu dificultăţi.

Astfel, Comisia European va propune ca cele 27 de state membre UE să introducă „o contribuţie excepţională şi temporară” din partea companiilor care activează în industriile de petrol, gaze, cărbune şi rafinare pe baza profiturilor suplimentare taxabile realizate în anul fiscal 2022.