‘Parlamentul dezbate, iar dimensiunea juridică va exista (…) Rămâne de văzut cum se va pronunţa Parlamentul privind cu preocupare evoluţia dezbaterilor pe acest proiect şi, bineînţeles, procedura Comisiei Europene de preinfringement pronunţată asupra României. Privim cu preocupare evoluţia dezbaterilor pe acest proiect. Mediul bancar îşi face lobby la Parlament şi e dreptul său. O face transparent şi de altfel salut acest lucru. La rândul său, probabil iniţiatorul îşi va susţine punctul de vedere şi aşteptăm din partea Parlamentului o soluţie finală. Această soluţie va fi supusă, ulterior, şi evaluării noastre în special în ceea ce priveşte chestiunile de stabilitate financiară. Legiuitorul va fi cel care va lua decizia finală în cazul Ordonanţei 50. Sigur, aceasta trebuie luată în limitele constituţionale, în limitele legislaţiei europene, şi în măsura în care vom vedea aceste decizii vom evalua şi impactul asupra stabilităţii financiare. Până nu le vedem şi suntem la stadiul de discuţii nu putem să emitem noi (BNR, n.r.) un punct de vedere asupra opiniilor Parlamentului.’, a afirmat Olteanu.

Oficialul BNR a adăugat că mediul bancar şi-a însuşit, în mare măsură, actul normativ în cauză, şi că, la momentul punerii în aplicare, propunerile erau legale.

‘În mare măsură, mediul bancar şi-a însuşit acest act normativ şi este normal să fie aşa. Sunt câteva chestiuni de interpretare care urmează să fie clarificate. Noi nu putem să comentăm propunerile care se fac acum în Parlament. La momentul respectiv ele erau legale, modul de stabilire a dobânzilor era legale. În măsura în care erau ilegale, instituţiile în cauză vor suporta sancţiunile legii. În cea mai mare măsură, constatările noastre erau de aşa natură. Nu s-a constatat ca în ultimele luni să fie existat o hotărâre judecătoarească prin care să se fi constatat vreo nelegalitate’, a precizat viceguvernatorul BNR.

Întrebat dacă mecanismul de stabilire a dobânzilor pus în aplicare de către bănci este unul corect, Bogdan Olteanu a spus că acesta este unul care ţine de politicile interne.

‘Mecanismul de stabilire a dobânzilor, de evaluare a riscurilor bancare, a ţinut, cel puţin până la acest moment al adoptării Ordonanţei, de politicile interne ale băncii. Băncile nu modificau dobânzile într-un mod discreţionar, ci o făceau pe baza unei formule interne a băncii’, a explicat Olteanu.

SURSA: Agerpres