ustria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Finlanda, Franța, Ungaria, Irlanda, Lituania, Letonia, Malta, România, Suedia, Slovenia, Slovacia și Marea Britanie sunt statele mebre care nu mai pot transmite Comisiei Europene, spre decontare, facturile pentru proiectele finanțate din Fondul Social European.
În țara noastră, acest fond finanțează proiectele de dezvoltare a resurselor umane, prin intermediul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).
Recent, Comisia Europeană a informat guvernul că se vor relua rambursările de bani europeni în cadrul POS DRU, însă cu aplicarea unor corecţii financiare preventive de 10%.
Reamintim faptul că, în luna februarie Bruxelles-ul a decis întreruperea rambursărilor europene în cadrul POSDRU pentru România, după ce Autoritatea Națională de Audit a avertizat că nu au fost corectate anumite nereguli de către autoritățile de la București.
Întreruperi ale plăților se înregistrează și în cazul Fondului European pentru Dezvoltare Regională, fiind afectate 11 țări.
Anul trecut, României i-au fost întrerupte plățile din cadrul Programului Operațional Regional, alimentat din acest fond, din cauza neregulilor constate de către Comisia Europeană în derularea procedurilor de achiziție publică. Plățile au fost reluate după câteva luni, odată cu măsurile luate de autoritățile de la București.