Creşterea pe termen mediu a nivelului contribuţiei la Pilonul II şi a deductibilităţii fiscale pentru contribuţiile la Pilonul III sunt de bun augur pentru dezvoltarea viitoare a sistemului de pensii private şi suplimentarea economiilor românilor, consideră reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), într-un comunicat de presă remis luni pe adresa Capital.

„APAPR salută modificările adoptate de actualul Guvern prin OUG 1/2020 la OUG 114/2018 şi la Legea 411/2004 în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului de pensii private obligatorii (Pilonul II). Considerăm că soluţiile legislative identificate şi adoptate de Executiv la actele normative menţionate sunt juste, rezonabile şi menite să readucă echilibrul între interesele legitime ale tuturor actorilor din Pilonul II: participanţii la fondurile de pensii, administratorii acestor fonduri şi statul român, prin instituţiile sale. De asemenea, apreciem profesionalismul şi disponibilitatea la dialog a Guvernului României pentru apărarea intereselor participanţilor la fondurile de pensii private. Mesajele oficiale în sensul creşterii pe termen mediu a nivelului contribuţiei la Pilonul II şi a deductibilităţii fiscale pentru contribuţiile la Pilonul III sunt de bun augur pentru dezvoltarea viitoare a sistemului de pensii private şi suplimentarea economiilor românilor”, anunţă APAPR.

Anunţul făcut de ministrul Finanţelor privind pensiile private

Recent, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat că valoarea contribuţiei la Pilonul II de pensii va creşte la 5% din 2021, urmând să ajungă la 6%, aşa cum cere legea.

„Sunt ţări dezvoltate care s-au lovit de această problemă. Noua Zeelandă şi Anglia au schimbat deja sistemul de pensii şi dau o mai mare atenţie pilonului de pensii private, pentru că de acolo ai un randament şi de acolo poţi să-ţi asiguri o pensie mai mare. Anul acesta, am reuşit să salvăm Pilonul II de pensii prin eliminarea din Ordonanţa 114 a cerinţei privind creşterea capitalului. Bineînţeles că a trebuit să revenim prin Ordonanţa de ieri, pentru că PSD a atacat la Curte un proiect de lege care elimina şi taxa bancară şi această cerinţă de capital pentru Pilonul II de pensii, ca să ne asigurăm că acest lucru nu se întâmplă. Din 2021, revenim să creştem contribuţia la Pilonul II de pensii în doi paşi, gradual. În prima fază, cred că o să fie 5%, apoi la 6%, aşa cum cere legea. Nu este de ajuns, însă. Va trebui să reformăm întregul sistem de pensii. Fără o reformă clară nu vor mai fi bani”, a susţinut Cîţu, la Realitatea Plus.

Conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), publicate vineri, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de peste 60,09 miliarde de lei, la 30 noiembrie 2019, în creştere cu 26,48% faţă de nivelul existent în luna similară a anului trecut.

Titlurile de stat deţin cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 37,1 miliarde de lei, respectiv 60,91%. Pe locul doi se află acţiunile, cu 13,4 miliarde de lei (22,5%). Obligaţiunile corporative se situează pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 4,236 miliarde de lei, respectiv 6,95% din totalul activelor.

Valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul II era de 60,939 miliarde de lei, la 30 noiembrie 2019, iar valoarea activului net de 60,920 miliarde de lei. Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,423 milioane de participanţi, iar de la începutul colectării în sistem au fost virate contribuţii pentru 7,298 milioane de participanţi.

În luna septembrie 2019, au fost virate contribuţii pentru 3,955 milioane de participanţi, în timp ce pentru 3,448 milioane nu au fost virate contribuţii. La Pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.