Deși au fost niște luni de foc pentru acești angajați, se pare că ultima decizie luată de Senat nu va fi în favoarea lor. Mai exact, potrivit ultimelor informații, Senatul a respins, marţi, în plen, OUG 131/2020, prin care se acordă sporuri pentru angajaţii direcţiilor de sănătate publică şi ai prefecturilor cu sarcini în combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În ceea ce privește votarea, raportul de respingere a întrunit 86 de voturi ‘pentru’, 31 ‘împotrivă’ şi 13 abţineri.

OUG 131/2020 creează cadrul legal pentru acordarea sporului pentru condiţii epidemiologice deosebite personalului din cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti care execută, conduce sau coordonează misiuni şi sarcini de serviciu pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Ce prevedea actul normativ

Pe perioada stării de alertă, începând cu intrarea în vigoare a OUG 131/2020, directorul executiv şi directorul executiv adjunct al DSP beneficiază de un spor la salariul de bază de 40%, iar funcţionarii publici încadraţi în Serviciul de control în sănătate publică beneficiază de un spor la salariu de bază de 30%, prevede ordonanţa.

Actul normativ al Guvernului mai stabileşte că personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 beneficiază de un spor de 30% la salariul de bază, cu excepţia prefectului şi subprefectului.

OUG 131/2020 va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Tot marți, Senatul a respins, în plen, proiectul senatorului USR Florina Presadă pentru modificarea şi completarea Legii 135/2020 privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale din anul 2020 prin care pentru scrutinul din 27 septembrie sunt propuse două zile pentru exprimarea votului de către alegători.

În ceea ce privește voturile, raportul de respingere al propunerii legislative propus plenului de Comisia juridică a întrunit 86 voturi „pentru” şi 44 „împotrivă”.

Proiectul depus de senatorul USR prevedea ca alegerile locale din acest an să fie organizate timp de două zile pentru a limita răspândirea coronavirusului.