Vești proaste de Paști de la Hidroelectrica. Noul preț al kilowatt-ului pe oră

Hidroelectrica anunță o ușoară creștere a tarifelor la energia electrică pentru anumiți consumatori. Compania energetică de stat, care a devenit un furnizor semnificativ pe piața de energie electrică în acest an, oferind cele mai competitive prețuri, va majora cu puțin prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici care au devenit clienți între 1 aprilie 2023 și 30 iunie 2023.

Hidroelectrica
Hidroelectrica / SURSA FOTO: Facebook, Wall-Street.ro

Conform anunțului, Hidroelectrica propune un preț de furnizare a energiei electrice active, inclusiv taxe, de 0,28404 lei/kWh pentru noii clienți, o ușoară creștere față de oferta inițială de 0,28253 lei/kWh din începutul anului.

Prețul total al energiei electrice facturate variază între 0,74452 lei/kWh pentru clienții din Banat și 0,86766 lei/kWh pentru cei din Oltenia. Această ofertă este destinată exclusiv clienților casnici și este valabilă pentru contractele încheiate în perioada 1 aprilie 2023 – 30 iunie 2023.

Prețul convenit în contract este ferm și fix pe o durată de un an, indiferent de nivelul consumului. Pentru comparație, în oferta anterioară, începând cu 1 ianuarie, prețul varia între 0,70160 lei/kWh pentru clienții din București și 0,78454 lei/kWh pentru cei din Oltenia.

De asemenea, este important de menționat că oferta anterioară a Hidroelectrica era valabilă până la 30 iunie, însă se pare că compania a decis să implementeze o ajustare de preț mai devreme.

Prin urmare, prețul final practicat de Hidroelectrica este ușor peste cel mai mic preț plafonat de stat, care este de 0,68 lei/kWh. Totuși, pentru clienții care înregistrează lunar un consum mai mic de 100 kWh, compania va aplica prețul plafonat de 0,68 lei/kWh, conform Economedia.

Hidroelectrica a dat statul în judecată

În altă ordine de idei, compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetele statului, a dat în judecată Fiscul, contestând o decizie de impunere din anul precedent.

Această decizie a ANAF a stabilit că societatea trebuie să plătească o sumă suplimentară de peste 62 de milioane de lei la suprataxa datorată de producătorii din sector, plus accesorii de 1,56 de milioane de lei.

Hidroelectrica a achitat integral sumele solicitate, după care a contestat administrativ actele de impunere. Însă, întrucât contestațiile au fost respinse, compania s-a adresat instanței.