„În ce priveşte susţinerea companiilor, este pe circuitul de avizare un program de susţinere a companiilor medii şi mari, similar cu IMM Invest. Să acordăm şi pentru aceste companii produse de garantare a creditelor pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii, cu o subvenţionare parţială a dobânzii, astfel încât să îmbunătăţim capacitatea de finanţare a acestor companii”, a anunţat premierul, în debutul lucrărilor Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, potrivit agerpres.

Premierul a mai menţionat că Guvernul a identificat resurse în exerciţiul financiar 2014-2020 pentru susţinerea microîntreprinderilor şi a întreprinderilor mici şi mijlocii.

„Prin creşterea flexibilităţii fondurilor vom putea mobiliza o sumă de până la un miliard de euro pe care intenţionăm să o alocăm către întreprinderile mici şi mijlocii, fie pentru capital de repornire a activităţii – acolo unde au fost întrerupte – fie pentru susţinerea investiţiilor. De asemenea, am luat decizia ca, prin supracontractare pe măsura 2.1 şi 2.2 din cadrul Programului Operaţional Regional, să creştem amplitudinea susţinerii pentru microîntreprinderi şi pentru întreprinderi mici şi mijlocii, prin asigurarea unei supracontractări până la un nivel de aproape un miliard de euro, bani de asemenea destinaţi diferitelor programe de granturi pentru investiţii care sunt acordate, în special, e adevărat, pentru IMM-uri”, a spus Orban.

Guvernul vrea să ofere ajutor

Totodată, Orban a subliniat că Guvernul doreşte să folosească instrumentul ajutorului de stat pentru investiţii greenfield „care fie sunt realizate de actori noi pe piaţa românească, fie în cadrul unor programe de dezvoltare” ale unor companii prezente deja pe piaţa autohtonă.

„De asemenea, suntem într-o dezbatere privitoare la instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru a garanta creditele comerciale. Sunt cinci ţări europene care au aplicat astfel de scheme – fie de garantare, fie de contragarantare – şi încercăm şi noi să punem la punct un astfel de mecanism, pentru că situaţia finanţării companiilor din România este o situaţie care duce companiile – din cauza faptului că nu se pot finanţa de pe bursa de valori sau se finanţează limitat din sistemul financiar bancar – mare parte a creditelor sunt credite de tip comercial, credit furnizor. Şi atunci, dacă o companie are probleme financiare, compania respectivă riscă să afecteze mai multe companii, să afecteze cash flow-ul şi sănătatea mai multor companii. Încercăm să punem la punct această schemă de ajutor de stat, pentru a garanta asigurarea creditelor comerciale”, a spus premierul.

Ludovic Orban a mai menționat că guvernul are în vedere şi alte programe mai mici pe fonduri europene, precum cel prin care se alocă granturi pentru companii, cu condiţia să menţină timp de doi ani un număr minim de cinci angajaţi.