Vești importante pentru cei cu centrale termice de apartament! Prețurile s-ar putea plafona. Tocmai au anunțat

În cadrul declarației de presă de miercuri, premierul Florin Cîțu a vorbit despre compensația facturilor la energie electrică pentru clienții casnici și non-casnici, în contextul în care prețurile au crescut foarte mult. În plus, șeful Executivului a venit și cu un anunț important pentru cei cu centrale termice de apartament. Acesta a anunțat că se ia în calcul plafonarea prețurilor la gaze naturale, având în vedere că și acestea au crescut foarte mult. Premierul a precizat că plafonarea prețurilor la gazele naturale ar putea fi aplicată până la data de 31 martie 2022.

”Este vorba despre compensarea prețului la energie electrică și gaze. Am avut o discuție foarte bună, am mandatat Ministerul Muncii, Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor să vină cu o formă finală. Aș vrea să fie completată forma și schema cu soluții pentru compensarea clienților non-casnici, în special IMM-uri (…) e vorba despre compensarea consumatorului.

Tot în ședința de Guvern de astăzi am avut discuții despre plafonarea prețului la gaze, am introdus această temă de dezbatere (…) sunt mai multe variante la care ne gândim. Căutăm cele mai bune soluții pentru această perioadă în care prețurile au crescut”, spune șeful Executivului, Florin Cîțu.

Acesta a mai spus că este important să nu se distorsioneze piața gazelor naturale, subliniind că sunt mai multe țări din Uniunea Europeană care discută despre acest aspect. Întrebat la ce nivel s-ar plafona prețurile, premierul a precizat că nu știe încă.

„Tot în şedinţa de Guvern de astăzi, am avut discuţii despre plafonarea preţului la gaze. Am introdus această temă în dezbatere în Guvern. Domnul ministru, împreună cu Consiliul Concurenţei, vor discuta şi cu Comisia Europeană. Sunt mai multe variante la care ne gândim, dar am vrut să avem şi această variantă. Căutăm cele mai bune soluţii pentru această perioadă în care preţurile la energie şi gaz au crescut, pentru consumatori casnici şi cei non-casnici, în special până în 31 martie”, a precizat Cîţu.

PSD va depune în Parlament un proiect de plafonare a prețului energiei electrice

Social-democraţii vor depune în Parlament un proiect de lege privind plafonarea preţului la energie, potrivit informațiilor transmise miercuri, 15 septembrie, de vicepreședintele PSD, Mihai Tudose. Declarația lui Mihai Tudose a fost făcută într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

„PSD va depune astăzi sau mâine un proiect de lege privind plafonarea preţului la energie în România. Principiile de bază sunt următoare: plafonarea pentru şase luni a preţului la o medie pe ultimele şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii.

Va fi creat un fond la Ministerul Energiei care să compenseze pierderile la furnizori, contul acela va fi alimentat de către bugetul de stat, o parte, şi o parte de către sumele luate de la producătorii de energie, 50% din profitul fiscal declarat. Atragem atenţia guvernului că aceasta este o soluţie temporară, o soluţie la adăpostul căreia guvernul trebuie să se apuce un pic de treabă”, a transmis Tudose.

Sursa foto: Dreamstime