„Când mă duc acasă şi am bilete, le duc la decontat, mi se decontează integral pentru că am peste 100 de kilometri. Bursa, 200 de lei de la stat şi 200 de lei de la firmă, abonamentul RAT plătim jumătate, cazarea este gratuită fiindcă plăteşte firma totul”, a explicat Alin Mațincu, elev.

Toţi elevii care se înscriu la școlile de meserii primesc burse până în 500 de lei, dintre care 300 vin de la firmele partenere.

„Este o meserie căutată şi la mine în Maramureş nu prea mai sunt şcoli de acest fel. Este foarte bine că avem internatul asigurat şi firma ne plăteşte chiria”, a spus Dorin Popa, un elev de la o şcoală de meserii.

Momentan, elevii sunt cazaţi acum în cămine care aparțin altor licee din oraş, însă în curând vor avea un internat al lor. În parteneriat cu mai multe firme, primăria intenționează să ridice unul cu 300 de locuri. Investiţia va depăşi 21 de milioane de lei.

„Patru copii în fiecare cameră, un cămin ultramodern, cu sala de luat mese, cu sala de studiu, cu spălătorii, absolut tot ce este nevoie într-un cămin”, a declarat Daniela Croitoru directorul Şcolii Profesionale Germane Kronstadt din Braşov.

Pentru acest an şcolar, Ministerul Educaţiei a aprobat 52.000 de locuri pentru învăţământul profesional, inclusiv dual, însă un sfert au rămas neocupate.