Cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului era în scădere cu 6,24% până la 64,63 dolari la bursa de la Londra în timp ce ţiţeiul WTI pierdea 6,22% până la 59,02 dolari per baril la bursa de la New York, în jurul orei 14:30 GMT.

5% din producţia mondială de ţiţei, aproape jumătate din producţia de petrol a Arabiei Saudite, lipseşte în prezent de pe piaţă ca urmare a unor atacuri cu dronă care au avut loc sâmbătă asupra a două instalaţii petroliere din estul Arabiei Saudite. Cotaţia ţiţeiului a crescut luni cu aproape 15% la bursa de la Londra, o creştere fără precedent într-o singură zi, ca urmare a acestor atacuri.

Producţia de petrol a Arabiei Saudite va fi complet restabilită în maxim două – trei săptămâni, în loc de câteva luni cum se credea iniţial, au declarat sursele pentru Reuters.
Monarhia urmează să restabilească 70% din volumul zilnic de producţie de 5,7 milioane barili, pierdut ca urmare a atacurilor ce au vizat cele două rafinării, Abqaiq şi Khurais, potrivit unui oficial saudit de rang înalt. Producţia realizată de firma de stat Saudi Aramco va reveni la normalitate în următoarele două-trei săptămâni.

Abdulaziz bin Salman, Ministrul Energiei din Arabia Saudită, urma să susţină o conferinţă de presă la ora 17:00 GMT.

„Toţi ochii vor fi îndreptaţi spre această conferinţă de presă. Avem nevoie de o analiză corectă a pagubelor, trebuie să vedem un plan de revenire. Până atunci nu vom şti cât de mult petrol va lipsi de pe piaţă şi pentru cât timp”, a apreciat Samuel Ciszuk, partener la firma de consultanţă ELS Analysis.