Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) informează că înstituţiile de finanţare ale programului Noua Casă primesc dosare începând de vineri.

De menționat este faptul că, Guvernul a aprobat plafonul de garantare a programului Noua Casă 2021, în valoare de 1,5 miliarde de lei, iar Ministerul Finanţelor a diminuat, miercuri, comisionul de administrare, de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garanţiei.

Totodată, sursa citată mai precizează că a finalizat deja procedura de alocare a plafoanelor anuale ale garanţiilor care pot fi emise de către băncile participante, în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de către fiecare finanţator în anul precedent.

În ceea ce privește utilizarea plafonului, potrivit sursei citate, acesta va fi distribuit cu acordul Ministerului Finanţelor, urmând ca aplicaţia informatică să fie deschisă pentru cele 14 bănci participante în program. Este vorba despre  BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Alpha Bank.

18.000 de aplicanți își pot cumpăra o casă

Directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, a vorbit și el despre noul plafon. Potrivit acestuia, plafonul de garantare existent în acest an acoperă solicitările a peste 18.000 de aplicanţi.

Totodată, el a mai menționat că Guvernul a decis diminuarea comisionului de adminitrare, astfel încând sarcina românilor să fie mult mai ușoară. În ceea ce privește programul Noua Casă, Dumitru Narcu este de părere că acesta este cel mai eficient instrument aplicat de către Guvern.

„Programul Noua Casă îşi păstrează şi în anul 2021 principalele avantaje majore, faţă de orice alt credit ipotecar: avansul minim, dobânda avantajoasă şi garanţia de stat. Plafonul de garantare pe care îl avem la dispoziţie anul acesta va răspunde solicitărilor a peste 18.000 aplicanţi în program. Având în vedere particularităţile acestui an, Guvernul a decis diminuarea comisionului de administrare, pentru a uşura sarcina tuturor românilor care au apelat la un credit ipotecar cu garanţie de stat.

Programul Noua Casă este cel mai eficient instrument anticiclic aplicat sectorial de către Guvernul României, având în vedere că 3 din 4 credite ipotecare, din totalul creditelor acordate de către sistemul bancar, sunt accesate prin program. În timp ce soldul garanţiilor Prima Casă şi Noua Casă, aflate în portofoliul FNGCIMM, începând cu anul 2009, a ajuns la un număr de peste 275.000, cu o valoare totală de 24,5 miliarde lei ce susţin finanţări de 50 miliarde lei, rata de default se menţine subunitară, la 0,30%”, a afirmat Dumitru Nancu.

De menționat este faptul că, în anul 2020, FNGCIMM a acordat prin programele Prima Casă şi Noua Casă un număr de 16.102 garanţii, pentru credite de aproximativ 3,6 miliarde lei, mai precizează Fondul.