Vârstele standard de pensionare prevăzute în Proiectul de lege privind sistemul public de pensii vor fi tot 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați, așa cum prevede actuala legislație. Iar stagiul de cotizare va fi de minimum 15 ani, în timp ce stagiul complet va fi de 35 de ani (valabil atât pentru bărbați, cât și pentru femei), conform avocatnet.ro. Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern, de curând, iar acum a ajuns la Parlament pentru dezbatere, urmând să fie analizat și supus votului în fiecare dintre cele două Camere. Când va fi adoptat, va ajunge apoi pe mașa șefului statului, pentru aprobare. Timp suficient pentru tot parcursul legislativ, așadar, pentru că noua lege e programată să se aplice din septembrie 2021.

Vârstele standard de pensionare și stagiul complet de 35 de ani vor fi atinse treptat însă, până în ianuarie 2030. Proiectul de lege este însoțit și de o anexă care prevede modul cum vor fi eșalonate aceste creșteri, necesare pentru a nu pune în spinarea unor salariați (celor născuți înainte de 1968, mai exact) condiții nedrepte de pensionare.

„În perioada eşalonării vârstelor standard de pensionare, femeile pot opta pentru pensionare la împlinirea vârstei de 63 de ani sau la vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr.5”, prevede proiectul. Uitându-ne în respectiva anexă, vedem că anumite femei se vor putea pensiona la 63 de ani sau puțin mai devreme. Ca să lămurim exact chestiunea acestor eșalonări, ne uităm în anexa menționată după câteva exemple. Pentru o femeie născută în ianuarie 1960, dreptul la pensie se va putea cere chiar în septembrie 2021, aceasta având vârsta de 61 de ani și 31 de ani și opt luni de stagiu de cotizare. O femeie născută în iunie 1964 se va putea pensiona în februarie 2027, la 62 de ani, având 33 de ani și opt luni de stagiu de cotizare.