Potrivit legislației actuale din România, cetățenii care au lucrat în grupe superioare de muncă, respectiv în condiții deosebite de muncă, au anumite beneficii.

De pe data de 17 noiembrie 2019, perioada lucrată în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001, respectiv perioada lucrată în condiții deosebite de muncă după această dată, conferă următoarele drepturi:

  • majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de trei luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa a II-a de muncă (anterior datei de 1 aprilie 2001), în condițiile în care persoana în cauză a lucrat cel puțin cinci ani în aceste condiții;
  • majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de patru luni pentru fiecare an întreg lucrat în condiții deosebite de muncă (ulterior datei de 1 aprilie 2001), indiferent de stagiul de cotizare realizat în aceste condiții de muncă;
  • reducerea vârstei standard de pensionare cu patru luni pentru fiecare an întreg efectiv realizat în fosta grupa a II-a de muncă, respectiv în condiții deosebite de muncă;
  • reducerea vârstei standard de pensionare este cuprinsă între patru luni și zece ani (tabelul nr. 1 din Legea nr. 263/2010)și operează doar în conditiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege;

Atenție! Persoanele care îndeplinesc condiția stagiului de cotizare de minimum 15 ani în sistemul public de pensii (stagiul complet este de 35 de ani) și împlinesc vârsta standard de pensionare în acest an pot cere să iasă la pensie.

La ce vârstă pot ieși românii la pensie

Vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Atenție! Bărbații care au lucrat în condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă) beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

Vârsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani, însă această limită de vârstă nu a fost încă atinsă, ci crește treptat, prin eșalonare, până în anul 2030. În acest an, însă, femeile se pot pensiona la vârsta de 61 de ani, în funcție de perioada anului întrucât există diferențe în funcție de luna nașterii. Atenție! În cazul femeilor, stagiul complet de cotizare este tot de 35 de ani, însă va fi atins prin eșalonare în următorii ani.

Între ianuarie și martie 2022, au putut ieși la pensie femeile care au împlinit 61 de ani și nouă luni și au avut stagiul minim de cotizare (15 ani) sau stagiul complet de cotizare (31 de ani și nouă luni).

Între mai și iulie 2022, au putut ieși la pensie femeile care au împlinit 61 de ani și zece luni și au avut stagiul minim de cotizare (15 ani) sau stagiul complet de cotizare (31 de ani și zece luni).

Între septembrie și noiembrie 2022, vor putea ieși la pensie femeile care vor împlini 61 de ani și 11 luni și vor avea stagiul minim de cotizare (15 ani) sau stagiul complet de cotizare (31 de ani și 11 luni).

Începând cu 2023, se va trece la vârsta standard de pensionare pentru femei de 62 de ani. La fel ca și bărbații, și femeile beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare dacă au lucratat în condiții grele. În plus, ele pot alege să lucreze până la 65 de ani, dar nu se mai pot răzgândi ulterior.