Vladimir Putin „nu controlează” progresul războiului dezastruos dus în Ucraina, a declarat Mark Feygin, fost membru al Dumei de Stat, care a devenit între timp un opozant al Kremlinului, fiind activist civic și avocat pentru drepturile omului. El a declarat pentru Newsweek că, pentru prima dată, președintele rus s-a trezit într-o mlaștină militară, fără o ieșire clară.

„Este prima dată când viitorul nu este definit de el însuși”, a spus avocatul, care l-a apărat, printre alții, și pe jurnalistul ucrainean Roman Sușcenko, acuzat de spionaj în 2016. Instabilitatea l-a făcut pe Putin tot mai izolat și mai speriat, a adăugat el.

Este, oarecum, un tip paranoic și se așteaptă la aceste reacții

„Intră în cel de-al optulea deceniu al vieții și starea sa psihică nu este bună. Este oarecum un tip paranoic și vede sau se așteaptă ca oamenii din cercul lui și propriul său popor să se bucure, într-o anumită măsură, că suferă aceste eșecuri”, a subliniat avocatul rus, adăugând că Putin
vede dușmani peste tot și starea lui nu se îmbunătățește.

„Simte că asta este o amenințare certă pentru viitorul său politic”, afirmă Mark Feygin. El a subliniat că războaiele Rusiei din Cecenia, Georgia, Siria și cel din Ucraina (din 2014) nu au amenințat poziția lui Putin în același mod în care a făcut-o invazia din acest an, care se apropie acum de cea de-a opta lună.

„Orice ar face, el nu controlează ceea ce se va întâmpla”, a spus el.

Se teme să folosească arme nucleare

„Cu siguranță a vrut ca acest război să fie o afacere de două sau trei zile”, a adăugat Feygin. „A vrut să fie un blitzkrieg. Generalii lui l-au convins că va fi o operațiune ușoară. De la prăbușirea umilitoare a axei nordice, în primăvară, Kremlinul a încercat și nu a mai reușit să-și recupereze impulsul”, afirmă avocatul, care mai spune că  Putin a schimbat generali și comandanții, iar acum caută frenetic noi aliați în Asia și Orientul Mijlociu.

Potrivit activistului civic, Putin se teme să folosească arme nucleare, așa cum a declarat recent, pentru că știe că asta va aduce după sine consecințe devastatoare. De aceea, președintele rus folosește acum canale de comunicare, precum președintele turc Recep Tayyip Erdogan, pentru a împinge Occidentul să-l ajute să găsească calea de ieșire din acest război, mai spune avocatul rus.