Fostul președinte al României, Ion Iliescu, s-a retras de câțiva ani din viața publică, pe fondul vârstei înaintate și a problemelor de sănătate, ajungând la vârsta de 92 de ani. Totuși, acesta a suferit mai multe intervenții chirurgicale fiind internat în spital de câteva ori în ultimii ani.

Vestea zilei despre Ion Iliescu! Ultimele imagini cu fostul președinte. Cum mai arată acum?

Iliescu este singurul președinte al României cu 3 mandate după 1989 și în prezent s-a izolat în vila sa de protocol din cartierul Primăverii, acolo unde locuiește împreună cu soția sa, Nina.

Ultima fotografie cu Ion Iliescu a fost postată cu câteva luni în urmă pe contul deputatului Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai fostului șef de stat.

Din cauza vârste înaintate se vede cum pare extrem de slăbit și dă impresia că se sprijină pe cei doi prieteni care au venit la el în vizită. Fondatorul FSN (actualul PSD) este născut în anul 1930 și că în ultima perioadă a suferit o serie de complicații  medicale.

Ionuț Vulpescu este omul pe care Iliescu l-a ”crescut” din punct de vedere politic. Acesta a povestit, de-a lungul timpului, o serie de întâmplări care îl au în prim plan pe fostul președinte al României.

”Era o zi de 3 martie, în care telefoanele, deși nu erau smart, sunau neîncetat, pentru că fiecare voia să spună, după bucuria inimii, din prietenie, din convingere, dar și din instinctul care atrage ca fluturele la lampa puterii, “La mulți ani!”. Președintele Iliescu a avut mereu ceva de început de primăvară, adică de lume, ceva energic, ceva înnoit. Nu a fost niciodată un lider politic învechit, ci un om vechi, al experienței, cu idei mereu noi. Longevitatea i-a venit din credibilitate și din capacitatea sa uluitoare de adaptare. Și din credința în oameni. E un umanist cu școală tehnică”, a povestit Ionuț Vulpescu pe contul său de Facebook, alături de câteva imagini recente cu Iliescu.

Dosarul Revoluției, în care este implicat Iliescu, întors la Parchetul Militar

Dosarul Revoluţiei – în care fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu – sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii – s-a întors în noiembrie anul trecut la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei, a decis miercuri instanța supremă. Decizia pronunțată de Înalta Curte la aproape 32 de ani de la Revoluție este definitivă.

În 21 mai 2021, un judecător de cameră preliminară de la instanţa supremă a decis ca dosarul Revoluției să fie restituit procurorilor, după ce a constatat nereguli în rechizitoriu. Procurorii militari şi mai multe victime au atacat decizia, dar magistraţii au respins contestaţiile acestora.

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi generalul (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi în acest dosar de infracţiuni contra umanităţii. Ion Iliescu nu s-a prezentat la niciun termen al procesului.

Conform rechizitoriului, pe fondul degenerării relaţiilor dintre România şi URSS, după momentul „Praga 1968”, dar şi ca urmare a stării de nemulţumire profundă şi generală din societate, s-a coagulat şi a evoluat o grupare dizidentă care a avut drept scop înlăturarea fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu, dar care urmărea menţinerea României în sfera de influenţă a URSS.

Procurorii militari susţin că gruparea din jurul lui Ion Iliescu a acţionat abil şi eficient în preluarea puterii politice şi militare în decembrie 1989.

Astfel, întreaga forţă militară a României – MApN, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum şi Gărzile Patriotice, începând cu data de 22 decembrie 1989, s-ar fi pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia.