Ion Cristoiu îi ia partea lui Ion Iliescu: Este o aberație fără margini

Jurnalistul şi scriitorul Ion Cristoiu afirmă că a scris deseori împotriva lui Ion Iliescu, însă este de părere că această mutare este o „aberație fără margini”, având în vedere că Iliescu este totuşi primul revoluţionar din România.

„Din 1990 scriu despre revoluție și am scris împotriva lui Iliescu și am și două volume. Ce se întâmplă acum este o aberație fără margini.

Cum să îi iei carnetul de revoluționar. Ori îl iei la toți.. e lovitură de stat. Până la urmă este primul revoluționar. (…)

Acea lege din 1996 a fost la fel de importantă ca legea din 1989 pentru că în sfârșit democrația a funcționat. Adică au făcut ceva.

Eu l-am înjurat mult timp pe Ciorbea. Dacă ne gândim bine, ei totuși ei au privatizat”, a afirma Ion Cristoiu, invitat în emisiunea lui Marius Tucă, potrivit Gândul.

Motivul pentru care fostul preşedinte urmează să rămână fără certificatul de revoluţionar: Ion Iliescu a deţinut funcţii de conducere în PCR

Joi, 9 iunie, a fost făcut public faptul că Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist, instituţie aflată în subordinea Guvernului, a demarat procedura privind retragerea titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din 1989 pentru fostul preşedinte Ion Iliescu.

Potrivit unui document al Secretariatului de Stat, „comisia în unanimitate a constatat atât din CV-ul aflat pe internet, cât şi din materialele din presă că Ion Iliescu a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în anul 1944 şi în Partidul Comunist Român în anul 1953 unde a avansat în carieră, devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 şi membru al CC al PCR”.

„Având în vedere faptul că, în perioada 1971, a deţinut funcţia de secretar al Comitetului Central al PCR, coroborat cu funcţia de conducere deţinută la UTC al PCR, comisia constată că sunt îndeplinite condiţiile cerute de art. 8 alin. 2 din Legea nr. 341/2004 modificată prin Legea 242. (…)

De prevederile legii nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945 – 1989 au deţinut cel puţin o demnitate sau o funcţie de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau naţional ale PCR, motiv pentru care în unanimitate decide demararea procedurii administrative de anulare a Certificatului LRM”, mai scrie în documentul citat.

Următorul pas este deschiderea unei acțiuni în instanța de contencios administrativ, abilitată să decidă retragerea certificatului de revoluționar pentru Ion Iliescu. Fostul preşedinte poate contesta însă decizia.

Deputatul PNL Florin Roman a fost iniţiator al proiectului de modificare a Legii nr 341/2004, în colaborare cu Asociaţia 21 Decembrie 1989 şi celebrul protestatar Marian Moroşanu, cunoscut şi drept „Ceauşescu”, notează Agerpres.