UPDATE

Curtea de Apel din Sofia a amânat pentru data de miercuri, 18 mai, decizia în ceea ce privește extrădarea fostului ministru Elena Udrea, care trebuie să ajungă în țară pentru a-și ispăși pedeapsa, transmite Mediafax.

Este cea de-a doua amânare decisă de către judecătorii din Bulgaria.

Ştirea iniţială

Zi decisivă pentru Elena Udrea!

Elena Udrea află astăzi, 10 mai, dacă va fi extrădată în România, unde o aşteaptă închisoarea

Astăzi, 10 mai, fostul ministru al Turismului află dacă va fi extrădată sau nu în România.

Marţi, 10 mai, o instanţă de la Sofia va da verdictul în privinţa apelului formulat împotriva deciziei din data de 19 aprilie. Decizia ce va fi luată astăzi va fi definitivă.

În cazul în care judecătorii de la Sofia vor decide în favoarea extrădării, Elena Udrea ar putea ajunge înapoi în România la jumătatea acestei luni.

Reamintim că fostul ministru trebuie să execute o pedeapsă de şase ani de închisoare, primită în dosarul „Gala Bute”.

Totuşi, avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, afirmă că mai există o cale extraordinară de atac, care ar putea-o scăpa de închisoare pe clienta sa.

Este vorba despre un recurs în casaţie, care are termenul stabilit pe 16 mai, în România, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ordin european de anchetă, emis pe numele Elenei Udrea. Care este motivul?

Cu doar o zi în urmă, luni, pe 9 mai, Elena Udrea a ţinut din nou prima pagină a ziarelor din România, după ce a fost emis un ordin european de anchetă pe numele său.

Elena Udrea a fost considerată „dispărută în acțiune” de către Curtea de Apel București, după ce a încercat să fugă din țară și a fost prinsă la granița Bulgariei cu Grecia, motiv pentru care a fost emis un ordin european de anchetă.

Motivarea ordinului este aceea că Tribunalul București nu a reușit localizarea precisă a fostului ministru, spun autoritățile din justiție.

Curtea de Apel București a stabilit, luni, 9 mai, emiterea unui ordin european de anchetă în vederea identificării precise a locației în care se află încarcerată Elena Udrea pe teritoriul Bulgariei, pentru audierea acesteia prin videoconferință în dosarul Hidroelectrica.

În dosarul de la Curtea de Apel București instanța stă blocată cu finalizarea cercetării judecătorești, blocajul apărând după ce fostul ministru a arătat că dorește să dea o declarație de inculpat în proces.

Cu o zi înainte de a se prezenta la CAB, Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria atunci când încerca să treacă granița în Grecia, fix în ziua în care ICCJ a stabilit definitiv că ea poate fi încarcerată la penitenciarul de femei Târgșor.

Înainte să fugă din țară, în ziua în care ICCJ urma să pronunțe decizia definitivă în dosarul Gala Bute, Elena Udrea anunțase deja la CAB, în acest dosar, că dorește să dea declarație de inculpat, însă fostul ministrul a amânat de două ori momentul, la două termene diferite.

La ultimul termen a anunțat că trebuie să ajungă la instanța supremă pentru un dosar despre care se știa că este în imposibilitate de judecare și că va fi amânat.