Vicepremierul Kelemen Hunor a spus că Austria, votând împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, i-a făcut un cadou președintelui rus Vladimir Putin, dovedind astfel că solidaritatea europeană s-a rupt.

„Aici este o chestiune de teorie conspiraţionistă. Sigur că este un cadou, dar asta n-a fost intenţia cancelarului. Cancelarul, foarte neinspirat, pe o chestiune de politică internă, a dat un răspuns mizerabil. Nu cred că a vrut să facă un cadou lui Putin, dar a făcut, fiindcă (…) avea nevoie Uniunea Europeană de o poveste de succes în această perioadă de tensiuni interne. Şi asta era o poveste de succes: „Uite război, criză economică, criză energetică, şi totuşi reuşim să lărgim spaţiul Schengen şi Europa poate să fie solidară”. Şi această solidaritate s-a rupt. Orice moment când se rupe solidaritatea pentru Vladimir Putin este un cadou, fără doar şi poate, dar nu cred că asta a fost intenţia”, a declarat acesta.

Kelemen Hunor a mai subliniat și faptul că Uniunea Europeană este o construcție care nu suportă în acest moment foarte multe tensiuni, iar „renunțarea la cultura consensuală ar fi cea mai mare greșeală, pentru că atunci UE va intra într-o altă epocă, mult mai tensionată”.

„România a făcut ce avea de făcut”

În continuare, liderul UDMR a spus că România a făcut tot ce ținea de ea, iar votul Austriei este nejustificat.

România a făcut ce avea de făcut, nimeni nu ştia că se întoarce Austria aşa brusc. (…) Nu avem de ce să reproşăm unii altora nimic în acest moment. Dacă ar fi fost o problemă cu criteriile tehnice, atunci sigur că ar fi fost îndreptăţit oricine să ne spună „nu v-aţi făcut treaba cei de la guvernare”. Şi supărarea de aceea este foarte mare. Am fost umiliţi pe nedrept. Sigur că sunt furios. (..) Austria a făcut o măgărie şi, în loc să meargă pe evaluarea tehnică, aşa cum ar fi trebuit, a dat un vot politic”, a spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor se așteaptă ca Austria să fie sancționată

Totodată, vicepremierul a adăugat că se așteaptă ca Austria să fie sancționată pentru decizia sa și că România nu trebuie să se lase umilită.

„La o decizie politică greşită, trebuie să dăm un răspuns politic. (…) Nu este foarte greu să găsești acel punct când Austria are nevoie de susţinerea ta ori în instituţiile Uniunii Europene ori în instituţiile internaţionale şi, da, trebuie sancţiune politică care va urma, sunt convins, nu ştiu în ce moment. Dar România ca stat nu poate să-şi permită să fie umilită şi să nu răspundă la o astfel de lovitură din partea austriecilor, pentru că atunci lumea va înţelege că merge şi aşa. În ceea ce priveşte boicotul, boicotul este o chestiune individuală. Aici nu poţi dai nicio direcţie, nici ordin, nici să interzici nici când e vorba de persoanele fizice şi nici când e vorba de companii, de firme private sau de stat, fiindcă nu ministrul dă ordin unde să facă cont o anumită companie”, a declarat liderul UDMR.