Lovitura nopții pentru Vladimir Putin. S-a întâmplat în Marea Neagră

Mai precis, purtătorul de cuvânt al Administrației militare regionale din Odesa a transmis recent că o navă rusă folosită pentru transport logistic, „Vsevolod Bobrov”, a fost cuprinsă de un incendiu la bord și a fost remorcată din zona Insulei Șerpilor către portul Sevastopol.

Totodată, publicația 24tv.ua a transmis anterior că unul dintre cele două vase de suport logistic pe care Rusia le are în Marea Neagră ar fi fost cuprins de un incendiu, din motive necunoscute, în timp ce se îndrepta spre Insula Șerpilor.

De asemenea, CNN a citat informații neconfirmate care spuns că nava ar fi încercat în cursul nopții să ducă pe Insula Șerpilor un sistem de apărare antiaeriană. Ucrainenii ar fi lovit-o însă cu o rachetă, iar nava nu a apucat să-și ducă încărcătura pe Insula Șerpilor. Mai apoi, ar fi avut loc o operațiune de salvare a echipajului iar nava a fost tractată către Sevastopol și ar avea nevoie de reparații majore.

De ce este Insula Șerpilor un punct strategic în Marea Neagră?

Amintim că rușii au atacat Insula Șerpilor pentru a o ocupa încă din prima zi a conflictului din Ucraina. Această „cucerire” a dat naștere unui episod, evidențiat de propaganda de la Kiev, în care paza de coastă ucraineană comunicase prin radio cu rușii de pe crucișătorul „Moskva”, scufundat de atunci, şi îi înjurase, conferind acestei pietricele o simbolistică puternică care s-a adăugat interesului său strategic.

Insula de câteva hectare oferă într-adevăr o platformă de tragere amenințătoare pretutindeni în jurul ei. Se află la aproximativ cincizeci de kilometri de gura Dunării, unul dintre principalele râuri ale Europei și o importantă rută comercială, la aproximativ o sută de kilometri de Odesa și, teoreti,c face posibilă atingerea întregului litoral ucrainean.

Se află la mai puțin de 200 de kilometri de principalul port românesc Constanța și la 300 de kilometri de principala bază rusă din Crimeea, Sevastopol.

În vremuri de pace, insula oferă un domeniu maritim vast și multe bogății, în special hidrocarburi.