Care sunt studiile lui Ion Iliescu?

Ion Iliescu a fost crescut de o mătușă în orașul natal Oltenița. Tot aici, el a urmat cursurile școlii primare și generale.

Ulterior, Iliescu a făcut liceul în București, mai precis a mers la Liceul Industrial-Polizu, Liceul „Spiru Haret” şi Colegiul „Sfântul Sava”. Fostul președinte și-a lăsat aprenta și aici. El s-a numărat printre fondatorii Uniunii Asociaţiilor Elevilor din România (1948).

După liceu, Ion Iliescu a studiat în cadrul Institutului Politehnic din Bucureşti (1950). Aici, el a avut ca principale materii de studiu hidroenergia şi gospodărirea apelor. Norocul a făcut ca mătușa lui să fie menajera Anei Pauker. Ea a pus o vorbă bună și l-a sprijinit pentru a-și putea continua studiile în cadrul Institutul Energetic din Moscova (1950 – 1954).

Iliescu s-a făcut remarcat și la Moscova. El a devenit secretarul „Asociației studenților români”. În contextul acelei perioade, au apărut zvonuri potrivit cărora l-ar fi cunoscut pe Mihail Gorbaciov. Ambii au negat acest lucru.

Cu toate acestea, în 1990, în revista Paris Match s-a speculat că Nicolae Ceaușescu credea că ar fi existat o conexiune între cei doi, deoarece în timpul vizitei lui Gorbaciov în România din iulie 1989, Iliescu a fost trimis în afara Bucureștiului pentru a preveni orice contact între cei doi.

Ion Iliescu este și poliglot, fostul politician vorbește limbile română, engleză și rusă.

Declarațiile lui Iliescu despre soția sa, Nina

Ion si Nina lliescu

Ion Iliescu este căsătorit din 1951, însă cuplul nu a avut niciun copil din cauza faptului că soția sa a suferit numeroase pierderi de sarcină.

Ion Iliescu a vorbit întotdeauna laudativ despre soția sa. Fostul PSD-ist spune că Nina Iliescu este o femeie deosebit de puternică și că i-a fost alături în orice circumstanță, exact cum i-a promis încă de la început.

„E o femeie foarte puternică. De la început mi-a spus: eu rămân alături de ține în orice împrejurări, dar să n-ai pretenția că eu să fiu prezența la probleme de protocol. (…)

Cel mai constant și profund suport, în toată viața mea, a fost și este soția. Alături de ea am trecut prin multe. Nu am fost orbiți nici de putere, nici de avere.

După o viață petrecută împreună, singurele noastre bunuri sunt casa în care locuim și o mașină cumpărată de soție”, povestea fostul preşedinte al României într-un interviu.