Vestea momentului vine din Belgia. Apar semnale îmbucurătoare legate de COVID. Această țară este una dintre cele mai lovite de pandemie, numărul total de cazuri de COVID-19 înregistrate ajungând la jumătate de milion, potrivit datelor oficiale publicate luni.

Este posibil ca vârful celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus să fi fost depăşit în această ţară, întrucât numărul persoanelor din spitalele belgiene scade treptat, informează Reuters, citat de Agerpres.

Belgia, care are o populaţie de 11 milioane de locuitori, și care găzduieşte sedii ale Uniunii Europene şi ale NATO, are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din cauza COVID-19 şi a înregistrat una dintre cele mai accentuate creşteri din Europa a numărului de cazuri în timpul recrudescenţei virusului după terminarea verii.

Potrivit datelor institutului de sănătate Sciensano, numărul testelor cu rezultate pozitive pentru COVID-19 a depăşit duminică pragul de 500.000, după o perioadă de două săptămâni în timpul căreia media zilnică a numărului de cazuri noi a fost de peste 12.600.

În ultimele şapte zile, în comparaţie cu săptămâna precedentă, s-a înregistrat o scădere cu 40% a numărului mediu de cazuri zilnice. Deşi această scădere s-ar putea datora faptului că autorităţile belgiene testează în prezent doar persoane care prezintă simptomatologie, spitalizările au scăzut cu 9% în aceeaşi perioadă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Yves Van Laethem, a spus că se aşteaptă ca numărul de pacienţi din unităţile de terapie intensivă să rămână sub capacitatea maximă de 2.000 de locuri.

”Chiar dacă numărul pacienţilor de la terapie intensivă este încă într-o uşoară creştere, ne putem aştepta ca această cifră să rămână constantă în timpul săptămânii şi să rămână sub pragul de 1.500 de pacienţi”, a declarat oficialul belgian în timpul unei conferinţe de presă.

Bilanţul deceselor în Belgia din cauza COVID-19 de la debutul pandemiei este de 13.055, potrivit institutului Sciensano.

În Belgia au fost impuse restricţii sociale care au însemnat inclusiv închiderea magazinelor care vând produse neesenţiale, până pe data de 1 decembrie.