China nu are nicio intenție de a instala o bază militară permanentă în Insulele Solomon, au fost asigurările oferite de ministrul de externe Wang Yi.

Ministrul de externe al Chinei, care efectuează o vizită în Insulele Solomon, a declarat că Beijingul nu are nicio intenție de a construi o bază militară aici.

Recent, Beijingul a semnat cu Insulele Solomon un pact secret, în ciuda obiecțiunilor formulate de Australia, Noua Zeelandă și Statele Unite.

Premierul australian, Anthony Albanese, a declarat că Australia trebuie să se protejeze în fața eforturilor Chinei de a-și crește influența în zona statelor insulare din Oceanul Pacific. Sunt temeri la Canberra, Washington și în alte capitale că acordul secret semnat între China și Insulele Solomon ar putea duce la instalarea unei baze militare chineze permanente. Australia este îngrijorată și de posibilitatea semnării mai multor acorduri similare în regiune, acorduri care ar implica China și alte națiuni pacifice, arată BBC.

Planurile ministrului chinez de externe în Insulele Solomon

Proiectul de acord și planul cincinal vor fi discutate în timpul unei vizite a ministrului chinez de externe, Wang Yi, în mai multe țări din regiune, începând de joi. Conform documentelor, China intenționează să ofere celor zece state insulare din regiune asistență în valoare de milioane de dolari, perspectiva unui acord de liber schimb și posibilitatea de a avea acces la vasta piață chineză cu cei 1,4 miliarde de locuitori ai săi, a arătat Le Figaro.

În schimb, China ar urma să instruiască forțele de poliție și să se implice în securitatea cibernetică locală. De asemenea, ar putea efectua operațiuni sensibile de cartografiere marină și ar avea un acces mai bun la resursele naturale locale. Această „viziune comună de dezvoltare”, așa cum este denumit proiectul, ar putea fi adoptată pe 30 mai, în cadrul unei reuniuni în Fiji între Wang și miniștrii de externe din regiune.

Pacificul de Sud, teatru de rivalitate intensă între China și Statele Unite

În ultimele luni, Pacificul de Sud a devenit un teatru de rivalitate intensă între China și Statele Unite, principala putere din regiune de câteva decenii. Beijingul încearcă să își sporească prezența militară, politică și economică în această zonă, dar până în prezent a făcut doar progrese limitate și inegale, a transmis Le Figaro.

Planul de cooperare, dacă va fi acceptat, ar putea fi un punct de cotitură major, facilitând o serie de operațiuni polițienești și militare. În plus, zborurile între China și insulele din Pacific vor fi sporite, Beijingul va numi un emisar regional, va instrui tineri diplomați din Pacific și va oferi 2.500 de „burse” guvernamentale.

Insulele Solomon și Beijingul au anunțat la sfârșitul lunii aprilie semnarea unui pact de securitate cu contururi vagi, de care Canberra și Washingtonul se tem că ar permite Beijingului să instaleze o prezență militară în arhipelag. Ministrul chinez de externe a aterizat joi în capitala Insulelor Solomon, Honiara, dând astfel startul unui lung turneu regional în opt țări.