Klaus Iohannis vrea să se rezolve pe cale diplomatică problema de la Canalul Bâstroe

Miercuri, 22 februarie 2023, după ce a avut loc Summitul B9, Klaus Iohannia a participat la o conferință de presă, unde a fost întrebat de jurnaliști când a aflat de intențiile Ucrainei de a mări adâncimea Canalului Bâstroe, lucru interzis de acordurile internaţionale și de mediu, și care este poziția Guvernului României în această situație.

Klaus Iohannis a explicat că pe acel canal se draghează de ani de zile, fiind folosit pentru navigare, iar Ucraina a anunțat recent că draghează acolo pentru întreținere. Acesta a precizat, totodată, că oficialii ucraineni au solicitat discuții la nivel de expert cu Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și cu Ministerul Afacerilor Externe, însă, momentan, aceste discuții nu au avut loc.

„Există o preocupare legitimă pentru Deltă, dar nu trebuie să amestecăm îngrijorarea și măsurile concrete cu diverse abordări politice de moment. Pe acel canal se draghează de ani de zile, este folosit pentru navigare. Evident că aceste chestiuni sunt limitate de înțelegeri internaționale. Pentru a ști ce se întâmplă e nevoie să vorbim cu ucrainenii, doar că acest lucru nu prea s-a întâmplat.

La noi o serie de politicieni s-au inflamat fără să verifice ce se întâmplă acolo. Cred că au simțit o ocazie să se profileze un pic mai mult în spațiul public. Ucrainenii au solicitat să existe discuții la nivel de expert și cu Ministerul Transporturilor, și cu Mediul și pe Externe. Aceste discuții nu au avut loc, dar ai noștri inflamați și hotărâți fac afirmații care nu au încă un fundament. Ucrainenii spun că draghează pentru întreținere și cred că e legitim să se verifice împreună cu ei. Până la urmă e teritoriu ucrainean.

Politicienii noștri înainte să țină discursuri inflamate să lase experții să vadă ce este acolo. Nu cred că în acest moment e potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei acum nu au nevoie să fie certați, au nevoie de sprijin.

Nu vreau absolut deloc să se tolereze lucrări care pun în dificultate biodiversitatea Deltei, dar nici nu e bine să ne ambalăm fără știm despre ce este vorba. Eu cred că multe declarații sunt neproductive și nepotrivite.

Invit pe toți cei preocupați să aștepte până se întâlnesc experții și discută. E abordarea cea mai corectă și abordarea care ne duce la rezultate. Și ucrainenii fac lucrări probabil că vor ceva, porturile lor sunt blocate de ruși și vor să iasă undeva cu marfa lor, și noi avem pretenții ca Delta să fie protejată.

Calea pentru asta este ca de obicei calea diplomatică și pentru experți. Ei au anunțat oficial din octombrie că vor să facă lucrări de întreținere, și noi le-am dat un acord provizoriu, și această chestiune a fost comunicată și Comisiei Europene.

Cei care au încercat să facă o problemă din asta nu cred că au înțeles miza acestei perioade și nu cred că preocuparea pentru Deltă este preocuparea 1 pentru ei”, a fost răspunsul dat de președintele României.

Klaus Iohannis nu vrea să se exagereze problema Canalului Bâstroe

După ce a oferit acest răspuns, jurnaliștii l-au întrebat de ce Guvernul de la București nu a discutat, până acum, cu Guvernul de la Kiev despre Canalul Bâstroe.

„Asta este o întrebare bună și vă rog să o puneți la cei care au ieșit cu chestiunea. Cu cât durează războiul mai mult, cu atât mai mulți oameni vor căuta alte subiecte, va apărea așa numita oboseală. Este bine corect și oportun ca Ucraina să fie sprijinită. Sunt evident în toate țările și alte preocupări politice și cum noi ne apropiem de alegeri, ai noștri fug după notorietate. Le recomand să se uite după alte teme până clarificăm ce se întâmplă acolo.

Este important să păstrăm sprijinul populației pentru ce face România. Dar noi știm că există oameni care vor să abordeze altfel chestiunea. Nu mi se pare oportun pentru România. Dacă se exagerează prea mult cu astfel de chestiuni, care duc la o oarecare tensionare a relațiilor bilaterale atunci pot fi găsiți unii care vor fi mulțumiți și alții nemulțumiți, dar pot să vă spun sigur că vor fi unii care se bucură, și aceia vor fi la Moscova”, a spus Klaus Iohannis.