Schema de ajutor ar putea fi reluată din 2022

Într-o declarație televizată, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, a precizat că reprezentanții din domeniul turismului au semnalat că afacerile au avut de suferit și în 2021 din cauza măsurilor impuse împotriva coronavirusului.

Pe acest fond, ministrul Cadariu a precizat că se ia în considerare o a doua etapă a schemei de ajutor pentru domeniul ospitalier.

”Ca un element de noutate – în discuţiile cu cei din domeniul turismului ne-au semnalat faptul că şi în anul 2021, prin măsurile de restricţie impuse de evoluţia acestui virus au fost afectaţi. Este motivul pentru care avem în vedere şi luăm în considerare ca în cursul anului viitor să ne gândim la etapa a doua a schemei de ajutor HoReCa, funcţie şi de posibilităţile bugetului. Mă gândesc undeva după rectificarea de la jumătatea anului”, a declarat, miercuri seară, la TVR 1, ministrul Daniel Cadariu.

De asemenea, acesta a mai spus că nu dorește să avanseze certitudini, însă sunt șanse mari ca afacerile afectate de restricții în 2021 să primească ajutor.

”Asta este cerinţa, asta analizăm. Este o ipoteză de lucru foarte probabilă. Nu vreau să avansez certitudini, ci doar faptul că ni s-a semnalat acest lucru şi aveam în vedere pentru a doua jumătate a anului 2022. Funcţie de cum va merge şi economia, dar şansele sunt mari”, a mai declarat Cadariu.

Acordurile de plată s-au transmis deja

Într-o altă ordine de idei, ministrul Antreprenoriatului și Turismului a mai spus că începând de marţi, s-au transmis acordurile de plată pentru programul HoReCa, în timp ce plățile se vor face de luni, 20 decembrie.

În 7 decembrie, ministrul Daniel Cadariu a arătat că cei care au aplicat pentru schema HoReCa cu siguranţă vor primi banii, pentru că lucrurile au intrat pe ultima sută de metri.

”Iniţial, suma totală alocată pentru această schemă este de 2,5 miliarde de lei, iar totalul aplicanţilor a fost peste 10.000. După analiză, a fost acceptat un număr de 8.300 de antreprenori”, a afirmat ministrul, la emisiunea Talk News de la Profit TV, precizând că pentru HoReCa este prevăzut un ajutor de 20%, diferenţa dintre cifra de afaceri din 2019, faţă de cea din 2020.

Procedura de plată a început din 14 decembrie

Procedura de plată pentru beneficiarii măsurii HoReCa a început din 14 decembrie, urmând ca în acest an să fie achitată suma de un miliard de lei către antreprenorii din sector, a anunţat în ziua de 8 decembrie ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

„Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului nu reprezintă doar o denumire frumoasă. Avem măsuri concrete care pot şi trebuie să susţină mediul antreprenorial, iar primul pas este să le oferim tuturor celor care fie au aplicat pentru aceste măsuri, fie sunt deja beneficiari, predictibilitate. Acum, la mai puţin de două săptămâni de la preluarea mandatului, mă bucur să anunţ că schema HoReCa este pe drumul cel bun, iar din 8.369 de antreprenori care au primit scrisoare de acceptare, 8.100 deja au trimis contractele semnate înapoi către minister, iar pe 14 decembrie începe procedura de plată.

Anul acesta va fi plătită suma de 1 miliard de lei către antreprenorii din HoReCa, urmând ca la începutul anului viitor să fie plătită şi diferenţa de aproximativ 1,2 miliarde de lei, în conformitate cu numărul dosarelor depuse şi aprobate”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu.