Marți, Daniel Cadariu a fost invitat la emisiunea Talk News, de la Profit TV, și a spus că din 14 decembrie își vor primi banii persoanele care intră în categoria beneficiarilor de ajutor HORECA. Acesta a explicat că a prevăzut în bugetul pentru anul următor bani pentru această schemă. Daniel Cadariu a vorbit şi despre alte programe destinate mediului de afaceri. El a spus că se doreşte a treia ediţie pentru programul Start-Up Nation în 2022.

Oamenii vor primi banii pentru schema HoReCa

Daniel Cadariu a explicat că persoanele care au aplicat pentru schema HORECA vor beneficia de ajutorul financiar în curând deoarece termenul limită aproape că a fost depășit.

Iniţial, suma totală alocată pentru această schema este de 2,5 miliarde de lei, iar totalul aplicanţilor a fost peste 10.000. După analiză, a fost acceptat un număr de 8.300 de antreprenori.Pentru că suma nu depăşeşte 2,5 miliarde de lei, este de 2,3 miliarde, vor primi întreaga sumă solicutată. Contractele au fost semnate, s-au întors deja la minister şi începând cu 14 decembrie va începe plata. (..) Avem în buget un miliard”, a spus Daniel Cadariu.

Ministrul pentru Antreprenoriat şi Turism a asigurat că suma respectivă se va află în bugetul din 2022. El chiar a afirmat că lucrează „la protecția de buget” pentru a fi asigurate sumele pentru anul următor.

Lucrăm la proiecţia de buget, am cuprins aceste sume, mai mult, dorim să lansăm anul viitor alte programe pentru mediul de afaceri. Pentru HORECA, unde au fost întârzieri, cu siguranţă vor fi asigruate sumele pentru 2022”, a spus Daniel Cadariu.

Programul Start-Up Nation

Despre a treia ediție a programului Start-Up Nation, Daniel Cadariu a spus că banii necesari există deja în buget. Schema proiectului a avut 10.000 de beneficiari, iar în prezent mai trebuie plătiți 200 de oameni. „Sunt bani, ne propunem a treia ediţie a acestui program”, a spus acesta. Despre Măsura 1, care se adresează microîntreprinderilor, Daniel Cadariu a spus că intuiește asigurarea unei subvenții de 2.000 de euro pentru capitalul de lucru.

„De la început au fost alocaţi 100 de milioane de euro, din fonduri europene. La o primă etapă, au fost 22.000 cereri, au fost eligibile 17.000 astfel încît doar 35 de milioane au fost cheltuiţi, din schema iniţială. Mai avem la dispoziţie 65 de milioane pentru schema unu, s-au înscris 33.000 aplicanţi, ceea ce ar însemna, dacă s-ar califica, 66 de milioane de euro, cam banii care mai sunt disponibili. Ministerul analizează cererile, banii ar putea ajunge anul viitor la beneficiari”, a spus acesta.