România duce lipsă de asistenți sociali specializați. Raluca Turcan: Avem un deficit de 12.000 de persoane

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, notează că a avut miercuri o vizită în Tulcea, unde a descoperit că situația vârstnicilor este foarte gravă, având în vedere că este vorba despre persoane izolate care se află ”într-o sărăcie evidentă”.

”La nivel național, doar 7% din unitățile administrativ – teritoriale acordă servicii integrate destinate vârstnicilor, iar în cazul județului Tulcea, pe care l-am vizitat astăzi, situația vârstnicilor este cu atât mai gravă cu cât vorbim despre persoane izolate, aflate într-o situație de sărăcie evidentă. Reforma asistenței sociale, pe care am demarat-o deja, va oferi un sprijin real atât persoanelor vârstnice, care constituie principala categorie vulnerabilă din România (31,16%), cât și celorlalte categorii extrem de expuse.”, notează ministrul.

Ce modificări se vor aduce legii asistenței sociale

Ministrul Raluca Turcan a mai notat că dorește ca modificările aduse legii asistenței sociale să asigure nevoile persoanelor vulnerabile, potrivit principiului ”finanțarea urmează beneficiarul”. Aceasta spune că primăriile vor fi responsabile cu luarea în evidență a persoanelor vârstnice.

”Prin modificările pe care le vom aduce la legea asistenței sociale vrem să asigurăm finanțare corespunzătoare, plecând de la nevoile celor vulnerabili, conform principiului ”finanțarea urmează beneficiarul”, infrastructură socială și servicii integrate.

Primăriile vor avea responsabilitatea de a lua în evidență persoanele vârstnice, exact așa cum se întâmplă cu cele din centrele rezidențiale. În momentul actual, 72% din serviciile publice de asistență socială (SPAS) nu au o evidență a persoanelor vârstnice în dificultate.”, notează ministrul.

În ceea ce privește serviciile integrate, Raluca Turcan anunță că a fost demarat un proiect finanțat din fonduri europene pentru 139 de comunități marginalizate care beneficiază de asistență socială.

”În ceea ce privește serviciile integrate, am demarat deja un proiect finanțat din fonduri europene, pentru 139 de comunități marginalizate care beneficiază de asistent social, asistent medical și consilier școlar, iar obiectivul nostru este să extindem acest model și să îl completăm și cu alte tipuri de servicii, în funcție de nevoile specifice ale grupurilor vulnerabile.”, spune ministrul Muncii.

Mai mult decât atât, ministrul spune că încurajează parteneriatele dintre stat și mediul privat în beneficiul celor nevoiași.

”De asemenea, prin noile prevederi legislative vom crea posibilitatea ca, dincolo de finanțarea oferită de stat, să încurajăm parteneriatele între stat și mediul privat – ONG-uri și companii – în beneficiul celor aflați în nevoie.”, mai notează ministrul.

Se dorește atragerea personalului necesar

În ceea ce privește asistenții sociali, Raluca Turcan notează că Ministerul pe care îl conduce a încheiat deja parteneriate pentru formarea acestora, subliniind că există un deficit de personal de 12.000 de oameni.

”Suntem preocupați să atragem personalul necesar care să lucreze în comunități și am încheiat deja parteneriate pentru formarea de asistenți sociali specializați, deficitul de personal identificat de noi fiind de 12.000 de persoane. În acest moment, nicio unitate administrativ – teritorială nu respectă regula de un asistent social la 300 de beneficiari prevăzută în lege, iar asistenții sociali, acolo unde există, au în general și alte atribuții.”, mai arată ministrul.

Finanțare prin PNRR

În plus, ministrul Muncii anunță că există o finanțare în valoare de aproximativ 187 de milioane de euro pentru infrastructura socială, finanțare venită prin PNRR.

Cu acești bani, ministrul spune că se dorește reabilitarea, renovarea și dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități, crearea unei rețele de centre de zi pentru copiii în situație de risc și dezvoltarea unei rețele de 71 de centre de asistență și reabilitare pentru vârstnici.

Sursă foto: Dreamstime