România duce lipsă de oameni specializaţi pe partea de asistenţă socială!

Declarația acesteia a fost făcută în cadrul unei dezbateri organizată de Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii.

„România duce lipsă de oameni specializaţi pe partea de asistenţă socială. În urma campaniei noastre (privind beneficiarii de ajutor social, n.r.) am avut un şoc să constat cu cine vrem noi să facem asistenţă socială în România. Am constatat că în nicio localitate, deci în niciun UAT din România, nu este respectat articolul de lege în baza căruia trebuie să ai un asistent social la 300 de locuitori. În niciuna din România, şi avem o lege în vigoare”, a declarat Raluca Turcan, conform informațiilor transmise de Agerpres.

Doar aproximativ o treime din asistenţii sociali au studii superioare

Totodată, Raluca Turcan a subliniat că doar aproximativ o treime din asistenţii sociali angajaţi de unităţile administrativ-teritoriale au studii superioare de asistenţă socială.

„De asemenea, dintre asistenţii sociali, 80% au studii superioare, 20% nu au, dar mult mai puţini, cred că aproximativ 30%, aveau studii de asistenţă socială. Deci au studii superioare, dar nu au studii de asistenţă socială. Deci inclusiv această parte de educaţie şi de formare trebuie să ne preocupe şi privesc cu încredere spre programul operaţional de ocupare şi incluziune şi demnitate – sunt 3 componente în cadrul a două programe operaţionale, pe care noi vom putea să le folosim eficient, cu cap şi în sprijinul celor care au nevoie”, a declarat ministrul.

În continuare, Raluca Turcan a spus că cei mai vulnerabili dintre beneficiarii de ajutor social sunt bătrânii cu dizabilităţi, dar şi familiile cu mai mulţi copii.

„La începutul mandatului, pentru a radiografia profilul persoanelor vulnerabile în România, am demarat o campanie pe beneficiarii de ajutor social. Scopul a fost să facem o radiografie curată a celor care sunt în cea mai severă dependenţă faţă de stat, beneficiarii de ajutor social, dar în acelaşi timp unii din ei şi cu potenţial de a ieşi din starea de dependenţă.

Rezultatele acestei campanii ne-au arătat că cei mai vulnerabili sunt vârstnicii, dintre aceştia cei cu dizabilităţi la limita extremă. De asemenea, sunt familiile monoparentale cu mulţi copii, familiile bi-parentale cu mai mulţi copii. În acelaşi timp, cei mai expuşi sunt în general cei fără educaţie, iar cei fără educaţie şi dependenţi de stat ajung şi la vârsta de 65 de ani fără alte forme de venit şi tot dependenţi de stat, eventual cu boli, pentru că asta aduce viaţa”, a declarat Turcan.

Asistenţa socială eficientă trebuie realizată în parteneriat între autorităţile centrale

De asemenea, ministrul a punctat că asistenţa socială eficientă trebuie realizată în parteneriat între autorităţile centrale.

„Acest profil demonstrează încă o dată că asistenţa socială integrată, ţintită pe tipuri de vulnerabilităţi, în parteneriat central-local-ONG-uri, reprezintă de fapt soluţia, şi dacă noi o să aşteptăm în permanenţă ca statul să vină să-i ajute pe toţi, la fel de eficient, pierdem, suntem pe o cale greşită. Statul trebuie să-şi caute parteneri şi să vină cu servicii sociale integrate, de consiliere educaţională, servicii medicale, servicii la domiciliu, consiliere psihologică, astfel încât oamenii să primească şi impuls să iasă, dacă pot, din starea de dependenţă faţă de stat şi să intre pe piaţa muncii, aşa cum am obţinut rezultate – 10% au primit repartiţii pentru a intra pe piaţa muncii – iar cei care sunt în nevoie să primească un sprijin mult mai consistent”, completează ministrul Muncii.

Aceasta a declarat și că măsura de subvenţionare de stat a jumătate din salariul persoanelor cu dizabilităţi nu şi-a atins scopul de creştere a angajării în acest segment.

„Pe partea de persoane cu dizabilităţi, am militat şi în calitatea mea de vicepremier pentru ca cei care pot să lucreze să primească un sprijin, astfel încât să-şi găsească un loc de muncă şi să aibă o ocupare, pentru că ocuparea aduce ulterior venituri sigure pe parcursul vieţii. Însă nu a fost cea mai eficientă măsură, dacă mă uit la cifre, şi atunci astăzi, aici, vreau să vă întreb de ce credeţi că măsurile de sprijin pentru angajatori nu şi-au atins atât de bine scopul? Pentru că 50% din salariul unei persoane cu dizabilităţi care se angajează ar trebui să reprezinte o mână de ajutor serioasă pe care statul o dă pentru a integra pe piaţa muncii persoanele cu dizabilităţi”, a conchis Turcan.

Sursă foto: Dreamstime