Kremlinul a respins joi, 9 februarie, concluziile procurorilor internaționali care investighează doborârea zborului 17 al Malaysia Airlines (MH17) și care au declarat că au găsit „indicii puternice” privind implicarea președintelui rus Vladimir Putin în incident.

Procurorii îl suspectează pe Vladimir Putin

Procurorii au declarat miercuri, la Haga, că au găsit „indicii puternice” că Vladimir Putin a aprobat utilizarea sistemelor rusești de rachete BUK care au fost folosite pentru doborârea avionului deasupra estului Ucrainei în 2014.

În prima reacție a Moscovei la afirmația lor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia „nu poate accepta” rezultatele anchetei, deoarece nu a luat parte la acest proces. De asemenea, el a spus că anchetatorii nu au prezentat public dovezi susținute.

MH17 a fost doborât de un sistem rusesc de rachete BUK în timp ce zbura deasupra estului Ucrainei, de la Amsterdam la Kuala Lumpur, la 17 iulie 2014, ucigând toți cei 298 de pasageri și membri ai echipajului, inclusiv 196 de cetățeni olandezi.

La momentul respectiv, separatiștii susținuți de Rusia luptau cu forțele ucrainene pentru controlul regiunii Donbas din estul țării.

Procurorii au citat convorbiri telefonice interceptate pentru concluziile lor, dar au declarat că dovezile privind implicarea directă a lui Vladimir Putin – sau a altor oficiali ruși – nu au fost suficient de concludente pentru a urmări o condamnare penală și au întrerupt ancheta.

Rusia a negat toate acuzațiile

Rusia a negat în mod repetat implicarea statului în doborârea MH17. Dmitri Peskov a respins joi dovezile care au fost prezentate de anchetatori.

„Știm că a fost publicată o înregistrare a unei presupuse convorbiri telefonice… în care nu se spune niciun cuvânt despre arme. Chiar presupunând că această conversație este reală… nu există niciun cuvânt despre arme. Nimeni nu a publicat nimic altceva, așa că este imposibil să spunem ceva”, a declarat Peskov reporterilor, transmite Reuters. 

Întrebat în mod special despre afirmația potrivit căreia Putin a aprobat livrarea de sisteme de rachete BUK către separatiștii pro-Moscova din Ucraina, Peskov a spus: „Rusia nu a luat parte la această anchetă, așa că nu putem accepta aceste rezultate – mai ales că nu a fost făcută publică nicio bază pentru aceste afirmații”.

În urma distrugerii avionului, Olanda, Australia, Belgia, Ucraina și Malaezia au înființat o echipă comună de investigație pentru a stabili cine este responsabil și pentru a aduna probe pentru urmărirea penală.

În noiembrie, un tribunal olandez a condamnat doi foști agenți de informații ruși și un lider separatist ucrainean pentru crimă, pentru că au contribuit la organizarea sistemului de rachete folosit pentru doborârea avionului. Bărbații, care au fost judecați în absență, sunt în continuare în libertate.