Spre deosebire de pensiile normale, pensiile private pot fi o variantă foarte bună în anumite cazuri. Beneficiarii pot economisi bani pe termen lung și totodată își pot spori veniturile până în momentul în care se vor pensiona.

În ultimii ani, în România sistemul pensiilor private a înregistrat o evoluție pozitivă, iar de la an la an, activele totale, dar și numărul participanților continuă să crească.

Pentru a veni în ajutorul beneficiarilor de pensii private, lunar, Autoritatea de Supraveghere Financiară publică pe site-ul său evoluția indicatorilor fondurilor de pensii Pilon II și Pilon III.

De menționat este faptul că indicatorii fondurilor de pensii se referă la: rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii pentru ultimele 24 de luni; rata de rentabilitate a fiecărui fond de pensii pentru ultimele 24 de luni; rata de rentabilitate minimă a tuturor fondurilor și structura portofoliului de investiții.

Cum au evoluat pensiile private 

Potrivit Antena 3, ASF menționează că în luna iunie 2021, rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat Pilon II a fost de 6,55%, spre deosebire de 5,38% cum a fost în luna decembrie 2020.

În ceea ce privește situația fondurilor de pensii facultative Pilon 3, potrivit datelor publicate de ASF, rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii cu grad de risc ridicat a fost de 8,26% în iunie 2021, spre deoseire de 3,48% în luna iunie 2020.

Un lucru important de menționat pentru persoanele care vor ieși la pensie este faptul că deosebirea principală a Pilonului II (privat) față de Pilonul I (public) îl reprezintă finanțarea acestuia și dreptul de proprietate.

Mai exact, dacă la Pilonul I finanțarea este realizată de actualii salariați pentru actualii pensionari, de cealaltă parte, la Pilonul II finanțarea este asigurată de contributorul la sistemul de pensii pentru propria sa pensie. De aici rezultă și dreptul de proprietate al contributorului, garantat și prin reglementările aferente, atât asupra propriilor contribuții cât și asupra randamentelor produse de aceste contribuții.

De menționat este faptul că, de când a fost înființat,Pilonul II și-a arătat utilitatea atât pentru contributori cât și pentru economia națională. Datele centralizate de autoritățile din România arată că activele acumulate de către fondurile de pensii de Pilon II tind către 90 miliarde RON, din care mai mult de 20 miliarde RON reprezintă sumele acumulate din randamentele produse din investirea contribuțiilor.