Cristian Diaconescu: Vom fi înainte de 1 ianuarie 2023 membri ai acordului Schengen!

Fostul ministru de externe al României Cristian Diaconescu a afirmat miercuri pentru la Digi24 că la sfârșitul anului curent, mai exact în luna decembrie, va avea loc reuniunea miniștrilor de interne și de justiție din Uniunea Europeană din cadrul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI) pentru a lua o dcizie cu privire la integrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen.

„Dacă deja s-a anunțat după discuția în Parlamentul European, unde, după cum știți, se adoptă rezoluții care nu au forță obligatorie decât dacă sunt însoțite de decizia Consiliului, înseamnă că, după părerea mea, în decembrie se va lua decizia corespunzătoare și vom fi înainte de 1 ianuarie 2023 membri ai acordului Schengen”, a afirmat Cristian Diaconescu.

Războiul din Ucraina ne-a adus mai aproape de această decizie istorică pentru România

Fostul șef al diplomației consideră că România va primi un aviz favorabil în spațiul Schengen și că acest lucru se datorează războiului din Ucraina. „Războiul (ne-a adus mai aproape această decizie – n.red.) și felul în care noi am făcut lucruri. Războiul și felul în care noi am reacționat, începând de la cetățeni care în fața valului de migrație au avut o reacție extraordinară și vreau să vă spun că european este recunoscută și confirmată cât se poate de interesant reacția cetățeanului român de sprijin, de ajutor, de disponibilitate, de empatie. Și, în egală măsură faptul că îndeplinim condițiile de aderare la Acordul Schengen, evaluate fiind aceste condiții de comisiile Cheval, de Comisia Europeană, cred că în urmă cu vreo șapte-opt ani, deci, din punct de vedere tehnic, nu există probleme”, a precizat Cristian Diaconescu.

„Singurele dificultăți au fost în ceea ce privește opunerea politică într-un moment sau altul, pentru că fiecare stat membru al Acordului Schengen, fie parte din Uniunea Europeană, fie din afara Uniunii Europene, are, desigur, dreptul suveran de a lua o decizie într-un sens sau în altul”, a  mai adăugat fostul ministru de externe.

România și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile de aderare la Schengen încă din anul 2011

O dezbatere în acest sens a avut loc miercuri după-amiază la Strasbourg, unde se desfăşoară sesiunea plenară a Parlamentului European. Supunerea la vot a unei rezoluţii pe acest subiect este prevăzută să aibă loc în sesiunea plenară din 17-20 octombrie.

Europarlamentarii români au susţinut tot miercuri, în plenul Parlamentului European, aderarea cât mai rapidă a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. Aceștia au evidențiat faptul că cele două ţări au îndeplinit încă din anul 2011 toate criteriile necesare în această privinţă.

În cadrul dezbaterii din Parlamentul European au avot loc și unele momente controversate. Europarlamentarul german Guido Reil (Grupul Identitate și Democrație – ID, eurosceptici), a lansat un atac la adresa României, afirmând că țara noastră nu ar trebuie primită în UE. Acesta a comparat România cu Vestul Sălbatic și a susținut ferm că Bucureștiul și Sofia nu au loc în spațiul în Schengen. De asemenea, un al membru al PE, Reil, care face parte din partidul de extremă dreapta AfD, a spus că a fost de multe ori în România și că Ucraina are o infrastructură mai bună.