Vestea dimineții în România! Inflația în România va fi de peste 10% în următoarele 12 luni

Asociația CFA România este de părere că inflația în România va fi de 10,56% peste un an. Vicepreședintele Asociației spune că indicatorul de încredere economică a continuat să scadă, pe fondul anticipațiilor de încetinire a economiei.

“Pe fondul anticipațiilor de încetinire puternică a economiei globale, indicatorul de încredere macroeconomică și-a continuat scăderea, înregistrând valori apropiate de minimele istorice, evoluție în concordanță cu scăderea la minime istorice a indicatorilor de încredere la nivel global. În concordanță cu scăderea încrederii în economie, și anticipațiile de creștere economică s-au redus de la 4.5% în 2022 la 1.6% în 2023”, este de părere Adrian Codirlașu.

De asemenea, indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut la 33,3 puncte, după ce componența de anticipații a scăzut cu 0,3 puncte, iar componența de condiții curente a scăzut și ea cu 3,4 puncte.

Este de așteptat ca inflația în Europa să crească

Șefa Băncii Centrale Europene a declarat luni că nu crede că inflația a atins vârful, după ce a ajuns la cele mai ridicate niveluri înregistrate vreodată. Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat, de asemenea, în fața legislatorilor europeni că banca nu a terminat de majorat ratele dobânzilor pentru a combate aceste creșteri de prețuri.

Există prea multă incertitudine pentru a ști dacă inflația, care a atins 10,6% în octombrie, va scădea în curând în cele 19 țări care folosesc moneda euro, a spus Lagarde.

Atunci când ne uităm la ceea ce determină inflația, „fie că este vorba de alimente și mărfuri în general, fie că este vorba de energie, nu vedem componentele sau direcția care să mă facă să cred că am atins vârful inflației și că aceasta va scădea în scurt timp”, a spus ea.

Acest lucru înseamnă că banca centrală „va continua să domolească inflația cu toate instrumentele pe care le avem”, în primul rând creșteri ale ratelor dobânzilor, a declarat Lagarde în fața Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European.

Rata dobânzii a fost majorată pentru a treia oară în octombrie

După cea de-a treia majorare majoră a ratei dobânzii în octombrie, marcând cel mai rapid ritm de majorare din toate timpurile, BCE se așteaptă „să majoreze în continuare ratele până la nivelurile necesare pentru a se asigura că inflația revine la ținta noastră pe termen mediu de 2% în timp util”, a declarat aceasta.

BCE s-a alăturat Rezervei Federale a SUA și altor bănci centrale din întreaga lume în majorarea rapidă a ratelor pentru a combate inflația care a crescut brusc pe măsură ce economia mondială s-a redresat în urma pandemiei COVID-19, apoi s-a agravat după ce Rusia a invadat Ucraina. Băncile centrale riscă să încline economiile în recesiune, în timp ce lumea se confruntă cu o criză energetică, cu creșterea costurilor alimentelor și cu slăbirea monedelor în raport cu dolarul american, scrie PBS.