Informația zilei despre pensii. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat cele mai recente cifre referitoare la situația fondurilor de pensii private obligatorii.

Astfel, potrivit datelor centralizate de ASF, la finele lunii mai 2022, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 88,03 miliarde lei. Sursa citată precizează că această sumă este în creștere cu 7%, față de nivelul înregistrat la finele lunii mai din 2021.

Raportul publicat de ASF mai arată că o mare parte dintre instrumentele românești sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB.

Aproape 8 milioane de participanți la pensiile private în luna mai

„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, se menţionează în raport.

În ceea ce privește titlurile de stat, potrivit ASF, acestea deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, adică de 52,73 miliarde de lei, respectiv 59,9%. Locul doi este ocupat de acțiuni cu 21,91 miliarde de lei (24,89%).  Pe locul al treilea avem obligaţiunile corporative, cu suma de 7,47 miliarde de lei, respectiv 8,49% din totalul activelor.

Referitor la numărul persoanelor active, conform datelor ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7.867.506 milioane de participanţi în mai.

Menționăm faptul că pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

Situația pensiilor de stat

În ceea ce privește situația pensiilor de stat, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), în luna iunie 2022, numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost de 1.148.130 în luna iunie 2022, adică cu 1.800 de persoane mai puţin comparativ cu luna anterioară.

CNPP mai menționează că dintre aceştia, 1.023.476 erau pensionari din sistemul public. De cealaltă parte, 124.654 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

Sursa citată mai arată că valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat în cazul pensionarilor din sistemul public a fost de 372 de lei. În ceea ce privește județele cu cele mai mare valori, acestea au fost înregistrate în  Bistriţa-Năsăud, fiind vorba despre 431 lei, Maramureş cu 426 lei şi Cluj cu 414 lei, mai arată datele publicate de CNPP.