Analistul economic Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice din Capitală, a făcut un calcul cu privire la suma pe care un român cu un salariu mediu o pierde la pensie, cu toate că a contribuit lunar.

Invitat la emisiunea ”Income” de la Antena 3, analistul economic a spus că un român cu un salariu mediu, care a contribuit la stat lună de lună, primește la pensie aproape o treime din banii pe care i-a dat la stat. Cele două treimi din banii dați rămân la stat, spune analistul, care adaugă că sistemul nu este sustenabil.

”Legat de sistemul public de pensii, el are nişte probleme structurale pentru care cu siguranţă vor trebui găsite soluţii. Trebuiau găsite demult soluţii, pentru că nu poţi să repari probleme structurale cu nişte soluţii disperate, de peticeală, pe termen scurt.

Deci noi avem speranţa medie de viaţă care creşte, avem natalitatea care scade, avem migraţia, ieşirea la pensie a unui număr foarte mare de oameni şi raportul dintre angajaţi şi salariaţi care începe să scadă chiar sub raportul de 1 la 1”, spune analistul economic.

Un salariu mediu de 4.300 de lei, egal cu un punct de pensie

Profesorul de la ASE a mai spus în emisiune că un român cu un salariu mediu de 4.300 de lei primește un singur punct de pensie, ceea ce este foarte puțin având în vedere salariul mediu cu care se contribuie pe termen lung.

”Până acum, dacă ai avut salariul mediu de 4.300 de lei, primeşti un punct de pensie, ceea ce e foarte puţin, dacă ne uităm cu cât se contribuie pe un salariu mediu toată viaţa, 35-40 de ani.

Şi, apoi, tu primeşti cam o treime astăzi, pe acel raport de 1 la 1. Orice înrăutăţire a acestor lucruri face ca punctul de pensie, şi tot ceea ce primim noi în final din toată contribuţia vreme de 40 de ani la pensie, să scadă”, a mai spus acesta, potrivit antena3.ro.

Sistemul public de pensii nu este sustenabil

Nu în ultimul rând, acesta a mai spus că sistemul public de pensii nu este sustenabil și că oamenii primesc doar o treime din bani.

”Astăzi primim o treime din bani. Dacă noi azi am începe să adunăm de la un salariu mediu banii cu care contribuim lună de lună şi actualizăm cu o rată de dobândă, suma finală primită pe speranţa de viaţă, cu o mică diferenţă la femei şi bărbaţi, pierdem două treimi din aceşti bani, adică statul nu ni-i mai dă într-un final. Şi, atunci, acest sistem este nesustenabil.

Avem foarte multă populaţie activă care nu munceşte, deci avem peste 8 milioane de persoane, iar dintre ei, dacă ne uităm la contractele de muncă în Revisal, muncesc vreo cinci milioane. Unde e restul?”, a mai precizat analistul economic Cristian Păun.