Conform declaraţiei de avere publicată pe site-ul Băncii Naționale, guvernatorul a câştigat un salariu de 1,02 milioane de lei anul trecut de la BNR, adică 85.569 lei pe lună, notează Ziarul Financiar.

Mugur Isărescu are 13 conturi în bănci

Mugur Isărescu a investit 1.661.075 lei şi 14.089 euro în titluri de stat, potrivit declaraţiei de avere publicată pe site-ul BNR.

Isărescu a raportat, la capitolul venituri, un salariu de 1,02 milioane de lei anul trecut de la BNR, plus 30.612 lei de la Academia Română şi o pensie de 237.612 lei, adică aproximativ 107.000 lei pe lună în total.

Mugur Isărescu are 13 conturi la băncile din România, cel mai mare având un sold de 400.000 de lei.

Guvernatorul BNR este acţionar principal la SC MĂR SRL, cu o participaţie de 79,40%, care valorează 1,15 mil. lei.

Nu mai are afacerea profitabilă

Business-ul cu vin al guvernatorului BNR a fost mult mai puțin profitabil în anul 2021, conform cifrelor raportate la ministerul de Finanțe, deși cifra de afaceri a firmei pe care casa de vinuri a lui Mugur Isărescu a crescut.

Casa de vinuri a guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de aprope 6 milioane de lei, în creștere față de anul precedent, când raportase afaceri totale de 5,2 milioane de lei.

În schimb, profitul MĂR SRL, firma prin care guvernatorul BNR derulează deja celebrul său business cu vinuri de Drăgășani, a scăzut la jumătate față de anul 2020, de la 1,8 milioane de lei la 950 de mii de lei, conform datelor raportate la ministerul de Finanțe.

Vinurile realizate de Casa Isărescu se găsesc în reţelele de magazine Annabella, Auchan, Carrefour, Kaufland, Mega Image, Metro şi Selgros, conform datelor de pe site-ul companiei. Crama produce vinuri din soiurile Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Crâmpoşie selecţionată, Tămâioasă Românească, Merlot, Negru de Drăgăşani şi Syrah.

Dragostea pentru vie şi vinuri i-a fost insuflată guvernatorului BNR de către bunicii mamei. Via a fost moștenită de la tatăl său și este mândria lui Isărescu.

“Ne-am apucat serios să facem viticultură, pentru noi, pentru familie, după ce au început necazurile, prin anii ’70-’80, când nu mai găseai nici vin, iar tata s-a pensionat. După 1971, ne-am apucat de producţie proprie de vin, iar în anii ’80, când nu mai găseai nimic, decât vin de masă, făceam vinuri chiar reuşite”, declara Mugur Isărescu începuturile în viticultură.