Preşedintele Klaus Iohannis primeşte critici din partea cunoscutului medic Monica Pop!

La mijloc este Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului, care a primit miercuri, 2 noiembrie, semnătura preşedintelui României.

Acest Plan naţional este finanțat în principal de către Ministerul Sănătăţii, de la bugetul de stat. Vorbim despre cel puţin 20% din totalul fondurilor aprobate pentru desfășurarea programelor de sănătate la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii şi CNAS.

Monica Pop, critică dur o omisiune majoră din cadrul Planului naţional privind cancerul: „Sunt condamnați?! Cu ce drept?!”

Medicul Monica Pop, care s-a luptat şi ea mult timp cu cancerul la colon, a publicat un mesaj virulent pe pagina sa de socializare, în care a criticat anumite elemente din acest Plan naţional de prevenire şi combatere a cancerului.

Ea vorbeşte despre faptul că anumiţi români sunt pur şi simplu condamnaţi la moartea în continuare, pentru că planul adoptat nu include şi intervenţiile realizate la clinicile private.

„Le-a spus asta cineva domnului președinte și domnului premier?! Aflăm că Ministerul Sănătății a fost foarte puțin implicat! E normal?! Iar „cu preșul” electoral?!

Planul de combatere a cancerului nu trebuia să conțină și intervențiile chirurgicale oncologice subvenționate, gratuite pentru asigurați și la clinicile private? Așa cum sunt tratamentele polichimio și radioterapia? Cei mai mulți pacienți nu dispun de bani pentru operații în privat!

Ce folos că se pune diagnosticul pozitiv în maximum 30 de zile, dacă listele la spitalele de stat sunt atât de lungi și pacienții nu mai pot ajunge la timp la intervenția salvatoare?

Ei plătesc lunar asigurări din 2006 (înainte nu existau asigurări de sănătate, banii veneau de la bugetul de stat), constituția stipulează dreptul la sănătate, dar mulți ajung prea târziu la chirurgie sau…nu mai ajung!

Sunt bani destui pentru tot felul de lucruri… știți bine la ce mă refer, dar pentru a salva viețile oamenilor, pe dreptul lor, nu sunt??!!

Ce înseamnă atunci „asigurat”?! Plătesc asigurări, dar nu pot beneficia de tratamentul salvator la timp??!! Sunt condamnați?! Cu ce drept?!”, este mesajul postat, joi seară, de către Monica Pop pe Facebook.

Mesajul preşedintelui României la aprobarea Planului naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului

„În ceea ce priveşte aplicarea Planului naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului, avem obligaţia să acţionăm acum, în numele tuturor celor care au pierdut lupta cu această boală şi al celor care astăzi se confruntă cu un diagnostic dramatic. Sunt progrese remarcabile ale ştiinţei medicale, sunt tehnologii de ultimă generaţie care transformă cancerul într-o boală care poate fi controlată.

Românii au dreptul la aceste inovaţii ale prezentului. Prin legea promulgată astăzi, transpunem în practică dreptul fundamental la sănătate. Actorii cu responsabilităţi, în parteneriat cu mediul academic şi mediul privat, au obligaţia de a identifica soluţiile, pentru a permite accesul larg la opţiuni terapeutice adecvate. În acelaşi timp, subliniez că acţiunea doar pe componenta clinică nu va reuşi să influenţeze în mod semnificativ statisticile privind mortalitatea şi morbiditatea prin cancer. (…)

Ocupăm locul trei în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea care poate fi prevenită. Aproape jumătate dintre decesele din anul 2019 pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali, inclusiv fumatul, alimentaţia nesănătoasă, consumul de alcool şi activitatea fizică scăzută. Factorii de mediu, precum poluarea aerului, contribuie, de asemenea, la un număr considerabil de decese. Vă îndemn, aşadar, să acţionaţi susţinut în a promova o politică unitară de prevenţie şi educaţie pentru sănătate.

Rolul societăţii civile este esenţial în sprijinirea eforturilor autorităţilor de a creşte nivelul de alfabetizare în sănătate. Accesul la informaţii de încredere poate fi salvator, ghidând pacientul către depistarea precoce a bolilor şi tratamentul corespunzător.

Totodată, resursele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă reprezintă o oportunitate extraordinară pentru investiţii importante în lupta împotriva cancerului. Fiţi eficienţi şi valorificaţi aceste fonduri la potenţialul maxim”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, miercuri, în cadrul ceremoniei organizate la Palatul Cotroceni.

Monica Pop, despre cancerul care a îmbolnăvit-o: ”Supraviețuiesc de ani de zile. De la externare am mers direct la lucru”

”Am vorbit public adesea de boala mea, am militat mereu pentru pacienții cu cancer, pentru a nu fi descurajați de afirmațiile iresponsabile mereu auzite („boală letală, boală necruțătoare, boală neiertătoare” etc), în loc de a fi informați corect că e o boala foarte severă, dar tratabilă și nu de puține ori, vindecabilă!

Eu supraviețuiesc de ani în urma unui cancer de colon, cu 4 operații până acum (și… mai urmează), tratamente chimioterapice variate, etc. În afara de perioadele de spitalizare pentru operații, am mers mereu la lucru din ziua următoare externării.

Cum am putut! Iar la ultima operație, (meta hepatice) la externare am plecat direct la spitalul nostru, conducând eu! M-am tratat numai în România, exclusiv, atât operator cât și că medicație oncologică! Inclusiv acum!

Foarte important: bolnavii să facă tratament, dar să nu întrerupă activitatea, să evite orice elemente negative, să nu vorbească obsesiv despre boală, etc! De folos, sigur, tuturor pacienților oncologici de la o colegă de suferință, medic, supraviețuitoare!” a scris Monica Pop pe contul său de socializare.