Nicolae Ciucă promite că va găsi bani pentru implementarea Planului național de prevenire și combatere a cancerului

„România are, de astăzi, un Plan de prevenire şi combatere a cancerului. Legea promulgată de preşedintele Klaus Iohannis defineşte un instrument extrem de important în lupta cu afecţiunile oncologice, o speranţă în lupta pacienţilor cu boala şi o promisiune împlinită. În continuare, vom găsi resurse şi vom aloca banii necesari pentru implementarea şi operaţionalizarea acestui Plan, astfel că România va fi, de acum, în rândul ţărilor care abordează această gravă problemă de sănătate publică într-un mod integrat şi adaptat nevoilor fiecărui pacient în parte”, a anunțat, miercuri seară, Nicolae Ciucă.

El le-a mulțumit „tuturor celor care au lucrat, împreună, la elaborarea acestui document, reprezentanţilor societăţii civile şi pacienţilor oncologici, pentru că au venit cu propuneri, astfel încât să avem acum un Plan eficient atât pentru prevenţia, cât şi pentru tratamentul afecţiunilor oncologice”.

„Sănătate şi putere tuturor”, a adăugat premierul României.

A fost promulgat Planul național de prevenire și combatere a cancerului

Declarația sa vine la scurt timp după ce președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Planul național de prevenire și combatere a cancerului. În cadrul ceremoniei promulgare a legii, Klaus Iohannis a afirmat că „sănătatea nu este şi nu trebuie să reprezinte niciodată o miză electorală sau un prilej pentru demagogie şi oportunism politic”. La evenimentul de la Palatul Cotroceni a fost prezent şi premierul României, Nicolae Ciucă.

„Îmi face plăcere să găzduiesc astăzi, la Palatul Cotroceni, evenimentul care marchează semnarea decretului de promulgare a legii prin care se aprobă Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului. Încă de la început vreau să vă spun că apreciez foarte mult modul în care toţi cei cu responsabilităţi în promovarea actului normativ au înţeles apelul transmis în urmă cu mai puţin de 11 luni, cu ocazia lansării proiectului acestui plan. Maniera în care autorităţile, specialiştii şi pacienţii au colaborat pentru ca acest demers să fie finalizat reprezintă un standard de bune practici, care merită multiplicat nu doar în sănătate, ci şi în multe alte domenii”, a declarat, miercuri, Klaus Iohannis.

Președintele României a spus că sănătatea ar trebui să fie întotdeauna mai presus de ambițiile politice deoarece este un factor esențial pentru progres.

„Am urmărit îndeaproape parcursul proiectului şi mă bucur să constat că interesul pacientului a fost prioritar. Aşadar, le mulţumesc tuturor celor dedicați în susținerea acestei cauze. Sănătatea nu este şi nu trebuie să reprezinte niciodată o miză electorală sau un prilej pentru demagogie şi oportunism politic. Starea de sănătate a unei naţiuni este un vector indiscutabil pentru progres şi, din această perspectivă, se impune ca politicile publice în acest domeniu să fie bine fundamentate”, a precizat el.

„Vă asigur că mă voi implica, ori de câte ori voi considera că este nevoie, în corectarea unor situaţii incorect gestionate, care pun în pericol îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare a României. Momentul de astăzi este un foarte bun exemplu că eforturile susţinute duc la punerea în practică a angajamentelor asumate. Sunt încrezător că, deşi rezultatele nu vor apărea peste noapte, putem reuşi împreună, în parteneriat, printr-un efort naţional, să îmbunătăţim starea de sănătate a populaţiei”, a adăugat el.