Concedii medicale pe bandă rulantă! Alexandru Rogobete denunță abuzuri grave

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a atras atenţia asupra unor posibile abuzuri în acordarea concediilor medicale, precizând că există cazuri în care unii medici au eliberat chiar şi peste 100-200 de astfel de documente într-o singură zi.

Potrivit ministrului, analiza realizată până în prezent de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a evidenţiat „creşteri aberante” în numărul de concedii medicale acordate de către medici din mai multe specialităţi şi judeţe. El a explicat că raportul nu este încă finalizat, iar verificările continuă în teren, acolo unde au fost identificate aceste excepţii.

Rogobete a subliniat că au fost descoperiți zeci de medici care au eliberat un număr de concedii medicale imposibil de justificat din punct de vedere fizic într-o singură zi. El a precizat că nu este vorba doar de medici de familie, ci şi de specialişti din ambulatoriul de specialitate.

„Concediile medicale – nu este finalizat raportul, încă se lucrează în teren. Prima parte a raportului a constat într-o analiză informatică şi acum, acolo unde au fost identificate excepţii şi creşteri aberante ale numărului de concedii medicale, colegii de la Corpul de control verifică în teren situaţia.

Tot ce pot să vă spun este că am identificat zeci de colegi care au eliberat mai multe concedii medicale, mai mult decât este posibil fizic într-o zi. Vorbim de situaţii în care au fost eliberate şi peste 100-200 de concedii medicale într-o singură zi. Sunt din mai multe judeţe şi nu este doar o specialitate implicată.

Adică, nu mă refer doar la medicină de familie. Sunt şi medici de alte specialităţi, din ambulatoriu de specialitate”, a spus ministrul Sănătăţii cu prilejul participării la evenimentul de lansare a proiectului „Construire şi dotare Centru de oncologie şi radioneurochirurgie stereotactică” din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti.

Ministerul Sănătății taie din concediile „de boală obișnuită”

După finalizarea raportului, Ministerul Sănătăţii intenţionează să propună modificări legislative, vizând în special modul de acordare a concediilor medicale pentru afecţiuni din categoria „boală obişnuită”.

Rogobete a precizat că noile reglementări nu vor viza cazurile grave, precum cancerul, accidentele vasculare cerebrale sau alte urgenţe medico-chirurgicale ori boli cronice.

„După ce avem toate cifrele şi raportul final al Corpului de control, vom interveni legislativ pentru limitarea şi pentru schimbarea modului de acordare a anumitor concedii medicale – şi aici mă refer în special la acele din categoria 01, cu boală obişnuită, nu mă refer la cancer, AVC sau alte urgenţe medico-chirurgicale sau boli cronice”, a susţinut Alexandru Rogobete.

Medicamente pe datorie: CNAS are restanțe la farmacii din luna martie

Totodată, ministrul a abordat şi problema întârzierilor în decontarea plăţilor către farmacii, explicând că în prezent plăţile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) se află la nivelul lunii martie. El a adăugat că se fac eforturi pentru recuperarea întârzierilor, în funcţie de disponibilul financiar, exprimându-şi speranţa ca până în luna septembrie situaţia să revină la un nivel acceptabil.

Reamintim că, cu o zi înainte, reprezentanţii farmaciştilor din România au tras un semnal de alarmă, susţinând că întârzierile la plata medicamentelor compensate au devenit îngrijorătoare şi pun în pericol accesul pacienţilor la tratamente esenţiale, afectând grav aprovizionarea şi funcţionarea farmaciilor.

„Situaţia plăţilor… Am discutat cu CNAS-ul de dimineaţă pe acest subiect. Situaţia plăţilor, în momentul de faţă, este la luna martie şi sigur că vom încerca, în funcţie de disponibilul financiar, să recuperăm aceste întârzieri. Sper eu până în septembrie să ajungem cât de cât la un nivel acceptabil”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.