Pensiile nu se pot majora diferențiat pentru că este neconstituțional

Ministrul Muncii a vorbit recent despre procentul cu care urmează să fie majorate pensiile. Astfel, Marius Budăi a subliniat că acestea nu pot fi majorate diferențiat, deoarece ar fi neconstituțional.

„Eu nu am să intru într-o licitație de procente pe seama nevoii seniorilor noștri”, a declarat Marius Budăi, atunci când a fost întrebat cu cât vor fi majorate pensiile.

Majorările vor fi de cel puțin 10%

Totuși, ministrul a venit cu asigurări pentru pensionari și a spus că majorările vor fi de „cel puțin 10%”. Acesta a explicat că PSD a propus procentul pentru care partidul dispune de „o fundamentare foarte solidă”, dar așteaptă şi fundamentarea PNL, care a avansat un procent de 15%.

Mai apoi, acesta a vorbit și despre categoriile defavorizate, punctând că „pensiile nu se pot majora diferențiat pentru că este neconstituțional”.

„Venim cu măsuri suplimentare pentru categoriile vulnerabile. Asta putem face, dar majorare diferențiată nu putem face”, a explicat ministrul.

Marcel Ciolacu spune că o majorare cu 15% a pensiilor presupune un cost de peste 3 miliarde de euro

La rândul său, președintele PSD a declarat că discuțiile care vizează majorarea pensiilor trebuie să aibă loc în coaliţie și să fie serioase și sustenabilă.

Marcel Ciolacu a vorbit despre majorarea cu 15% și efortul pe care autoritățile ar trebuie să-l depună pentru a atinge această cifră.

„Nu cred că este frumos faţă de părinţii, bunicii noştri ca această discuţie despre mărirea pensiilor să fie în spaţiul public. Cred că trebuie să aibă loc în coaliţie să fie o discuţie serioasă, sustenabilă. Au fost discuţii până acum în coaliţie, dar când luăm o decizie, şi în acest moment nu a fost luată o decizie.

Ce ştiu eu de la ministrul Finanţelor este că pentru o mărire de 10% a pensiilor, pe care o văd mai mult decât necesară, trebuie 11 miliarde lei. Acum se vorbeşte despre o mărire de 15%.

Cu alte cuvinte, domnul prim-ministru şi poate preşedintele României au mai multe informaţii decât mine de la Ministerul de Finanţe şi înseamnă că ne permitem o anvelopă de 16,5 miliarde, asta înseamnă peste 3 miliarde de euro să venim pentru mărirea de pensii şi este sustenabil.

Mă bucură acest lucru. Trebuie să vedem exact dacă mărim toate pensiile cu 15,5%, mărim anumite categorii cu un anumit procent, minimum 10% şi mergem pe urmă pe zonele vulnerabile”, a spus Marcel Ciolacu.