Ce se întâmplă cu punctul de pensie

În prezent, se preconizează că pensia minimă ar crește de la 1.125 de lei la 1.350 de lei, iar punctul de pensie ar urca de la 1.785 de lei la 2.142 de lei.

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a explicat recent că Guvernul României va majora pensiile pentru a corecta inechitățile existente în sistemul actual, astfel că majoritatea pensiilor ar trebui să crească pentru a atinge un cuantum mai mare și a elimina inechitățile. Deși există un mecanism clar pentru indexarea pensiilor, este, încă, prematur să se discute despre aceste schimbări începând cu 1 ianuarie 2024. În ciuda acestui fapt, se preconizează că mecanismul respectiv va acoperi inflația și creșterea salariului mediu brut, astfel încât pensiile să fie corelate cu necesitățile din sistemul actual.

Inițial, au apărut informații în presa locală, potrivit cărora pensiile vor crește cu 20%, însă surse guvernamentale, citate de România TV, susțin ferm că pensiile vor fi majorate cu doar 16,4%.

„Plecăm de la lege, de la 1 ianuarie, Guvernul nu va face rabat, la 1 ianuarie se cunoaşte inflatia pentru 2022, ori inflatia comunicata de INS e de 13,8,%, daca nu mă însel. Aici, ar trebui sa se adauge ceva pentru majorarea salariului mediu, dar în 2022 a fost vorba de crestere negativă, deci nu mai poate aduce influentă.

În aceste condiţii, tot ce poate identifica Guvernul mai mult 13,8%, e de salutat si apreciat efortul. Este posibil sa se fii luat in discutie ca trebuie crescute pensiile mici, ca măsură de ajutorare socială. Daca vorbim de pensii pe contributivitate, nu poate avea loc discutie de indexare diferita fata de pensiile mari, pentru că nu este corect.”, a explicat Doina Pârcălăbu, fostul președinte al Casei Naționale de Pensii Publice, conform sursei citate anterior.

Pensiile vor crește în cursul anului 2024

De altfel, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că pensiile vor crește în cursul anului 2024, precizând că majorarea pensiilor depinde de finalizarea noii legi a pensiilor și de momentul în care ea va fi aplicabilă. Dacă noua lege a pensiilor va fi gata până la 1 ianuarie 2024, atunci pensiile vor crește conform prevederilor sale. În caz contrar, se va aplica în continuare actualul cadru legislativ, urmând să fie respectată formula elvețiană pentru ajustarea pensiilor.

„Vom avea anul viitor cu siguranță o creștere a pensiilor, dar momentul la care se va face această creștere depinde de momentul la care vom avea finalizat noul proiect cu privire la pensiile din sistemul public. Este foarte important ca toți românii să știe că în acest moment lucrăm la legea pensiilor. În cazul în care vom avea noua lege a pensiilor aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, ne vom supune reglementărilor noii legi a pensiilor.

În cazul în care vom merge în continuare pe actualul cadru legislativ, vom respecta formula elvețiană care spune inflația plus jumătate din câștigul salarial mediu brut. Una dintre măsurile pe care intenționăm să le luăm în noua lege a pensiilor este aceea de a face indexarea în martie, astfel încât să avem datele de la Institutul Național de Statistică și să ținem cont de datele anului anterior“, a spus ea în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3 CNN.